Franse klassieker boeuf bourguignon
- Frans, Hoofdgerecht
- > 120 min.
Van Ramon Brugman van Buitenleven
Ingrediënten 4 recipe.people
600 g riblappen1 el boter
2 uien
2 knoflook
250 g gerookte spekblokjes
1,5 glas rode wijn
100 ml azijn
2 wortels
200 g mini champignon
3 blaadjes laurier
4 vastkokende aardappels
2 el tomatenpuree
2 kruidnagels
1 potje zilveruien
1/2 bos tijm
1/2 bos peterselie
• klein beetje aardappelzetmeel
• zout en peper
AARDAPPELMOUSSELINE
600 g kruimige aardappels
2 el boter
100 ml crème fraîche
100 ml melk
1 mespunt nootmuskaat
Benodigdheden
StoofpanBereidingswijze
Voor de boeuf bourguignon snij je de ui en knoflook grof. Doe ze in een grote stoofpan samen met de spekblokjes en bak alles even aan.
Snij het vlees in stukken en bak dit aan in een dikke koekenpan met een flinke klont boter.
Voeg het vlees bij de uien en spekjes en doe daar de rode wijn, azijn, tomatenpuree, laurier, tijm en kruidnagel bij en laat dit 60 minuten zachtjes stoven.
Snij ondertussen de wortel in blokjes, maak de champignons schoon en schil de aardappels. Voeg de dit allemaal aan de pan toe en laat nog 30 minuten zachtjes garen met de deksel op de pan.
Haal de deksel van de pan, giet de zilveruien af en voeg dit toe. Als het vlees gaar is breng je het op smaak. Hak de peterselie fijn en doe dit bij het vlees. Als de boeuf bourguignon iets te waterig is kan je het wat binden met een beetje aardappelzetmeel.
Voor de mousseline schil en kook je de aardappels. Stoom ze droog en stamp ze. Voeg de boter, crème fraîche, nootmuskaat en de melk toe. Roer tot een gladde massa. Als er nog klontjes doorheen zitten kan je het nog door een zeef halen.
Neem een diep bord. Begin met een laag aardappelmousseline en leg daarop een grote lepel boeuf bourguignon.
Eet smakelijk!
Bron
https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/recepten/klassieke-boeuf-bourguignon?fbclid=IwAR2m20JxOOIdUS_RDXHtnEqyY4jv9KYp1cxT-sR-yXipYF2rUPv_A4Amoo0
Serveertip
Ook lekker met sperziebonen of haricots verts