Gefermenteerde rode kool met appeltjes

  • Europees, Bijgerecht
  • 30-60 min.

Deze gefermenteerde rode kool met appeltjes  is niet moeilijk om te maken en leuk om zelf te doen.Doordat deze rode kool gefermenteerd is blijft hij – zolang er geen lucht bij komt – lang houdbaar.  Lekker als salade bij een warme maaltijd.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
2 kleine appels
(liefst fris-zure appels)
10 jeneverbessen
1 laurierblad
keltisch zeezout
Boodschappen bestellen
Benodigdheden

Voor 1 weckpot van een liter of 2 weckpotten van een halve liter heb je 1 kleine rode kool nodig.

Bereidingswijze

Haal de buitenste bladeren van de rode kool en bewaar deze.

Snijd de nerf er uit en als ze erg hard zijn leg de bladeren dan even in heet water; dan kunnen ze later gemakkelijker opgevouwen worden.

Snijd de kool nu in vieren en haal de witte kegelvormige nerf eruit. Dan snij je de kool zeer fijn, dit kan je ook doen met een rasp, een mandoline of een keukenmachine. Voor dit recept heb je 600 gram fijngesneden kool nodig.

Schil de appels en rasp ze, je hebt 100 gram geraspte appel nodig.
Doe de rode kool en appels in een ruime kom en voeg dan 10 gram (keltisch) zeezout toe. Meng even goed door en laat dit dan een half uurtje staan.

Om het fermentatieproces sneller op gang te laten komen kan je een ´starter´gebruiken, dit is meestal wei. Je kunt heel makkelijk wat wei maken door een paar eetlepels yoghurt in een vergiet met een schone theedoek uit te laten lekken. Het vocht wat hieruit komt is heel geschikt als starter voor je gefermenteerde rode kool. Neem hiervan 2 eetlepels en doe het bij je rode kool. Heb je geen wei tot je beschikking dan kan je de gefermenteerde rode kool met appeltjes ook zonder de starter maken, dat werkt ook prima. Het duurt alleen ietsje langer voordat het fermentatieproces op gang komt.

Voeg nu de jeneverbessen toe,

Kneed dan de kool goed door totdat er vocht vrij komt en doe deze dan in een weckglas. Doe elke keer een laagje in het glas en duw het dan heel goed aan, er mag geen lucht meer tussen zitten want dan kan het gaan schimmelen. Halverwege tussen de laagjes doe je het laurierblad.

Vul het weckglas tot ongeveer vijf centimeter onder de rand. Als er niet genoeg vocht uit de kool is gekomen vul dit dan nog aan met zout water (los hiervoor 20 gram zeezout op in 1 liter water). Leg een opgevouwen koolblad op de kool en zet daarop de stamper (dit kan een aardewerk eierdopje zijn of een klein borrelglaasje) Ik heb zelf een kleinere maat glazen deksel van een weckpot genomen. Deze verkoop ik ook in de Aromalifestyle shop, speciaal als glasgewicht.

Als je niets anders hebt kan je ook een plastic zakje met zout water vullen dit op de koolbladeren leggen. Belangrijk is dat de kool onder het vocht blijft en niet kan gaan drijven.

Maak de rand van het weckglas dan heel goed schoon, doe er de schone rubber ring omheen en sluit het glas af met het deksel en de klemmen.

Bron

https://aromalifestyle.nl/gefermenteerde-rode-kool-met-appeltjes/

Serveertip

Zet het glas op een bordje of in een pan; want tijdens het fermentatieproces kan wat vocht tussen de ring door naar buiten komen. Dit wordt dan mooi op het bordje opgevangen. Zet het geheel nu donker weg op kamertemperatuur, de eerste paar dagen kan er een beetje vreemde geur uit de pot komen maar dat is normaal .
Na 1 week is het fermentatieproces afgesloten en kan je de potten koel en donker wegzetten (bijvoorbeeld in een kelder of in de koelkast)
Ik heb zelf de weckpotten de eerste week in een grote pan gezet en daar af en toe het uitgelopen vocht weer uitgehaald en dan meteen de potten even gecontroleerd. Dat werkte prima.
Als je de kool goed gekneed hebt dan is deze na ongeveer 4 weken genoeg gefermenteerd en geschikt om te eten.
De gefermenteerde rode kool met appeltjes is minimaal 6 maanden houdbaar zolang de potten dicht zijn.
Een open pot kan je een aantal weken goed houden in de koelkast zolang de rode kool in het sap blijft staan.
Heel gezond rauw als salade maar natuurlijk ook heerlijk gekookt (net als zuurkool) of in een ovenschotel.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

JosRi avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten