Kimchi, gefermenteerde (chinese) kool (Recept 1)

  • Koreaans, Bijgerecht
  • 10-20 min.
  • Geplaatst op 23-10-2021

gebruik zoveel mogelijk biologische groenten, en was deze kort af met koud water. Borstel ze schoon en schil ze zo min mogelijk. Zo blijven de goede bacteriën op de groenten en/of fruit behouden. De ‘slechte' bacteriën gaan dood tijdens het fermentatieproces.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
halve krop Chinese kool, in reepjes gesneden
halve krop rode kool, in reepjes gesneden
1 winterwortel of een stuk rettich, julienne gesneden
3 teentjes knoflook, in plakjes gesneden
1 duim verse gember, in fijne plakjes gesneden met schil
halve rode peper, fijn gesneden
1 bosui in ringetjes gesneden, groen en wit gedeelte
1 el vissaus (vegetariërs laten deze saus er sowieso uit)
2-3 el zeezout
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
1 grote, afsluitbare glazen pot.

Bereidingswijze

Meng alle ingrediënten (m.u.v. de rode peper), goed door elkaar in een royale kom. Masseer het zout goed door het koolmengsel. Knijp, kneus stevig. De kool zal z'n vocht loslaten en je voelt het geheel zachter worden onder je handen. Wanneer je merkt dat er wat vocht in de kom staat en de kool een stuk zachter aanvoelt, kun je de peperringetjes toevoegen en het geheel zo'n 10 minuutjes laten rusten. Zo kan het zout het vocht verder uit de kool trekken.

Zet je favoriete muziek op, en dans 10 minuutjes door de kamer.

Meng nu de eetlepel vissaus door het mengsel. Dit hoeft er niet perse doorheen, maar ik vind dat wel extra lekker. Duw nu het koolmengsel in de glazen pot. Druk het zeer stevig aan, eventueel met je vuist als dat past. Zo druk je vaste ingrediënten, onder de vloeistof. Voeg wanneer nodig, wat extra water toe. Het moet onder water/vloeistof staan.

Vul de pot tot 2-3 centimeter onder de rand. Er ontstaan namelijk gassen tijdens het fermentatieproces die ruimte nodig hebben. Haal iedere dag ook even de druk van de pot, door het deksel even los te draaien. Je ziet het wanneer het gaat fermenteren, er ontstaan namelijk kleine belletjes in de pot.

Laat de kool op kamertemperatuur fermenteren. Proef en ruik iedere dag even. Gebruik hier steeds schoon bestek voor. Zorg dat de kool onder water blijft staan. Soms moet je deze even terugduwen met bijvoorbeeld een siliconen spatel. Het heeft zo'n 3 tot 8 dagen nodig om de gewenste smaak en structuur te krijgen. Jij proeft tussendoor wat bij jou past.

Er kan een wit filmlaagje op komen liggen, dat is niet erg. Schep eraf, of roer het erdoor…beiden prima en heeft geen invloed op de smaak en/of kwaliteit.

Is de smaak ok? Zet de pot dan in de koelkast. Het proces stopt dan en de smaak blijft behouden. Ga je het na een paar dagen gebruiken, dan komt er een fris-zurige geur vanaf. Dat is goed. Je ruikt het echt wel wanneer het niet goed meer zou zijn.

Het blijft afgesloten in de koelkast, maanden houdbaar.

Bron

https://puurenlekkerleven.nl/recepten/kimchi-maken-leren-fermenteren/

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten