Limburgs zuurvlees (zoervleisj)
- Regionaal, Streekgerecht
- > 120 min.
Van wandelen krijg je honger dus toen we laatst na een wandeling in Zuid Limburg wel toe waren aan wat te eten hebben we daar dit streekgerecht besteld. Toen we ervan zaten te smullen bedacht ik me dat ik dit ook wel eens zelf kon maken.
In mijn kookboek "Het Culinair geheugen" met recepten uit grootmoeders keuken vond ik dit heerlijke recept.
Oorspronkelijk werd dit gerecht met paardenvlees gemaakt maar tegenwoordig wordt er meestal rundvlees gebruikt.
LET OP: Je begint al een dag van te voren om het vlees in de marinade te zetten!
Ingrediënten 5 personen
- 700 gram runderriblappen, in blokjes gesneden- 300 ml azijn
- 300 ml water
- 3 blaadjes laurier
- 3 kruidnagels
- 4 uien
- klont boter en een scheut olijfolie
- 3 el appelstroop
- peper, zout, paprikapoeder, nootmuskaat
- 1 bouillontablet, of bouillonpoeder
- 2 plakken ontbijtkoek
Bereidingswijze
Dag 1:
- Maak in een kom de marinade van azijn, water, peper, laurierblaadjes en kruidnagel. Marineer het vlees hierin 24 uur. Haal na 24 uur het vlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier. Bewaar de marinade met de laurierblaadjes en de kruidnagelen.
Dag2:
- Pel de uien en snij ze in halve ringen. Verhit de boter met de olie in een braadpan en bak het vlees hierin rondom bruin.
- Schep het vlees uit de pan en bak de uien in het braadvet lichtbruin.
- Doe het vlees weer bij de uien in de pan en voeg appelstroop, zout, paprikapoeder, nootmuskaat en bouillon (tablet of poeder) toe.
- Verwarm de marinade en voeg deze toe aan het vlees zodat het vlees net onder staat. Voeg indien nodig nog wat heet water toe.
- Zet het vlees op een klein pitje en laat het vlees, met het deksel op de pan, enkele uren zachtjes sudderen tot het goed gaar is (2 tot 3 uur). Als het vocht teveel verdampt voeg je een beetje heet water toe zodat het niet aanbrand.
- Voeg de ontbijtkoek toe en schep alles goed door elkaar, laat het geheel nog 10 minuten zachtjes sudderen tot de saus gebonden is. Proef of het goed op smaak is en breng het eventueel nog verder op smaak met peper en zout.
Bron
Het Culinair geheugen/Beetje aangepast en in eigen keuken gemaakt en gefotografeerd.
Serveertip
Zuurvlees wordt traditioneel gegeten met friet (en appelmoes) maar is ook een heerlijke combinatie met rode kool en aardappelkoekjes of puree.