Empanada

  • Wereld, Borrelhapje
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 19-10-2021
  • Empanada

    Empanada

    Empanada

Wist je al dat in Colombia de empanada's als ontbijt worden gegeten? Heb je van de week niks te doen en wil je uitgebreid gaan koken, probeer dan deze heerlijke empanada's.

Deel dit recept

Ingrediënten 12 personen
Benodigdheden empanada invulling.

360 gram geschilde aardappelen
500 gram rundergehakt van slagerij Bien Sûr
Snufje zout
Een halve vleestomaat
30 gram fijn gesneden bosui
2 tenen knoflook
2 tl triguisar kruiden mix of kruiden naar smaak, denk hierbij aan komijn, cayennepeper en paprikapoeder
Olie
1 pan om de aardappelen in te koken
1 koekenpan

Benodigdheden empanada deeg.

1 kommetje met een dunne bovenrand van 11 cm doorsnee
3 mokken P.A.N. witte maismeel (PAN. is brood in het Spaans)
3 mokken water
1 tl zout
3 tl komijn poeder
0,5 tl saffraan poeder
1 stevig vers houd zakje (om de empanadas vorm te geven)
1 stevige plank
1 grote pan om in te frituren
2 liter olie om in te frituren
1 lepel
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Bereidingswijzen empanada invulling.

Snijd de aardappelen in stukken
Kook de aardappelen met zout in ongeveer 10 minuten gaar
Snijd de knoflook fijn
Snijd de tomaat in kleine blokjes
Verwarm de koekenpan met olie
Fruit de knoflook, tomaat en bosui in de pan
Voeg de aardappels toe in de pan
Voeg 2 tl triguisar kruiden of kruiden toe in de pan
Voeg de gehakt toe in de pan en bak het mengsel gaar
Voeg de overige triguisar en zout toe in de pan
Laat de empanada vulling afkoelen

Bereidingswijzen empanada.

Meng het witte maismeel, zout, komijn poeder en saffraan poeder door elkaar
Voeg het water toe (bij voorkeur handwarm)
Kneed het mengsel tot en samenhangend deeg
Zet de grote pan met olie op het vuur, deze moet een temperatuur van tussen 160 en 180 graden bereiken
Maak van de stevige vers houd zakje een grote vel die je in en uitvouwen kan
Maak telkens van het deeg een balletje ter grote van een kleine tennisbal en leg deze op het folie
Sla de andere helft van de folie over het balletje
Plet het balletje met de snijplank tot een rondje van maximaal 1,5 mm dik en een diameter van ongeveer 10 cm.
Sla de folie terug
Plaats 1 el empanada vulling in het midden van het deeg
Met behulp van de folie, vouw de empanada dicht door een halve maan te maken.
Leg de kom over de halve maan om deze dicht te sealen.
Verwijder het kommetje
Sla de folie weer terug
Verwijder de overige deeg randen
Druk de deeg randen van de empanada tegen elkaar aan zodat er geen gaten ontstaan
Herhaal dit tot dat de empanada vulling op is, of je genoeg empanadas hebt
Frituur de empanada's tot dat ze goud bruin en krokant zijn.
(let op dat de vulling niet door het deeg komt anders imploderen ze)

Serveertip

Heb je nog stoofvlees over, dan kan je in plaats van gehakt ook gebruiken voor de empanada vulling
De empanada vulling kan je naar wens wijzigen, bijvoorbeeld voor een vegetarische of vis vulling, met een stukje kaas is het ook heerlijk
Het deeg is goed als je er een balletje van kan maken. Als het deeg te smeuïg is kan je er extra witte maismeel aan toevoegen.
Indien nodig kan je een kommetje met water klaar zetten waar je je vingers in nat kan maken om het deeg vochtiger te maken

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten