Vietnamese egg rolls Nem rán (Chả giò)
- Vietnamees, Voorgerecht
- 60-120 min.
Dit recept heb ik van mijn dochter, die het leerde maken van de Vietnamese mensen in het guest-house in Hanoi waar ze een tijdje heeft doorgebracht.
Vertaald betekent het eigenlijk gewoon "gebakken loempia". Het is een populair gerecht in de Vietnamese keuken, en niet alleen daar. De ingrediënten (die nooit vast staan maar waarin volop gevarieerd wordt) worden gewikkeld in rijstpapier en gefrituurd. Ook worden er hier vaker "gewone" loempiavelletjes voor gebruikt omdat die makkelijker te verwerken en in te vriezen zijn.
Mijn dochter heeft een keer een compleet Vietnamees diner voor ons gekookt en deze egg rolls waren daar een onderdeel van. Vanaf toen wilde ik het ook een keertje zelf maken en het is er nu dan eindelijk van gekomen.
Een bijkomend voordeel van de rijstvellen is dat het glutenvrij is.
TIP: Je kunt de loempia's ook invriezen maar rol dan wel elke loempia apart in een stukje bakpapier, daar voorkom je mee dat ze aan elkaar gaan plakken.
Ingrediënten 10 personen
- 100 gram kipdijvlees of varkensvlees -> heel fijn snijden/blenderen- 100 gram mihoen -> fijnhakken en uitlekken na zacht maken in heet water
- 100 gram taugé -> fijnhakken
- 25 gram gedroogde paddenstoelen (shiitake of wolkenoortjes) -> laten weken in heet water en daarna heel fijn snijden
- 1 ui -> raspen
- 1 wortel -> raspen
- ½ bosje lente ui -> fijnhakken
- ½ bosje koriander -> fijn hakken
- vissaus of zout
- 1 ei -> om alle ingrediënten aan elkaar te plakken
- rijstvellen (of loempiavellen)
Bereidingswijze
- Snij het vlees heel fijn (of gebruik de blender) week de mihoen, laat ze goed uitlekken en knijp het overgebleven vocht eruit in een schone theedoek, hak de taugé fijn, week de paddenstoelen in heet water en hak ze fijn, rasp de ui en wortel, hak de lente ui en koriander meng alles goed door elkaar (met schone handen) en voeg de vissaus (of zout en het ei toe. Meng nog een keer alles goed door.
- Bevochtig de rijstvellen, maar laat ze vooral niet weken in water anders barsten ze open tijden het bakken (ik heb ze een voor een tussen een natte handdoek gelegd). Schep een lepel vulling op de onderkant van het ronde rijstvelblad. Wikkel de vulling 1x in het vel (zodat er een worstje van de vulling ontstaat) en vouw de zijkanten naar binnen. Rol daarna de loempia strak af. Rol dunne loempia's anders wordt de vulling niet goed gaar tijdens het frituren.
- Frituur de loempia's 5-7 minuten in zonnebloemolie (180 graden)
Bron
Mijn dochter
Serveertip
Dip de egg rolls in Nuoc Cham (vissaus met limoen, knoflook, peper en een beetje suiker) of in Chili saus.