Sumatraanse ingelegde kool
- Indonesisch, Bijgerecht
- 0-10 min.
Ik heb dit regelmatig gegeten bij Toko Bungamas in Leiden, ik vond het een heerlijke afwisseling met andere gerechten daar. Bungamas is gespecialiseerd in de Sumatraanse keuken, Kenmerkend is de volle kruidige smaak die het heeft.
Ingrediënten 1 persoon
Paksoi shanghai (groene variant)zout +nampla
tamarindepasta
suiker
water
Benodigdheden
Een pan en een mes
Bereidingswijze
Snijd de gewassen paksoi in stukjes en bestrooi ze met wat zout en scheutje nampla, (het zout onttrekt het vocht waardoor de paksoi stevigere en knapperig smaak behoudt ) laat het onttrekken minimaal een uur zn werk doen.
Spoel vervolgens het zout van de paksoi goed af en leg het geheel in een pan, voeg een flinke eetlepel tamarindepasta toe (zuur / fruitig) en strooi rijkelijk met suiker of palmmelasse en laat (intrekken min. 2-3 uur)
Breng het geheel aan de kook, voeg nog evt kokend water toe tot alles net onder staat (3-5 minuutjes garen)
Proef het kookvocht om te de balans te beoordelen tussen zoet / zout / zuur.
De smaakt dient ziltig, fruitig-zuur en een zoete afronding. Textuur is knapperig. Corrigeer met wat azijn/suiker/nampla.
Bron
Bungamas Leiden
Serveertip
Serveer dit in een indonesische rijsttafel