Traag gegaard buikspek met smokey bbq-marinade
- Amerikaans, Ovenschotel
- > 120 min.
Enige tijd geleden had ik al een keer een voltreffer met Traag-gegaard-buikspek-van-den-elshorst en in het verleden heb ik eens een keer een hele lekkere Smokey-bbq-marinade gemaakt dus dat leek mij een hele goede combinatie om die twee eens te combineren. Het was een schot in de roos. Ik heb het hier in de oven gemaakt maar het is natuurlijk ook perfect om op de bbq of big Green Egg te maken.
TIP: Als je dit in de oven maakt giet dan af en toe een beetje water in de ovenschaal.
Ingrediënten 4 personen
- 1 kilo buikspekmarinade:
- 4 el zonnebloemolie (of olijfolie)
- 4 el tomatenketchup
- 2 el rietsuiker (of bruine basterdsuiker)
- 2 el ketjap manis
- 2 el gerookte paprikapoeder
- 2 el balsamico azijn
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- scheutje tabasco
- peper en zout
Bereidingswijze
- Pel de ui en snipper deze fijn, knijp de knoflook uit in een knoflookpers. Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar.
- Snijd het buikspek kruislings in leg het in de marinade en marineer het minimaal enkele uren, maar liever nog een hele nacht in een goed afgesloten schaal in de koelkast.
- Zet de schaal 1 ½ uur in de oven op 150 graden. Leg het vlees met de vetkant naar boven. Giet af en toe een beetje water in de ovenschaal.
- Verhoog de temperatuur van de oven na 1 ½ uur naar 200 graden. Smeer de vetkant van het buikspek in met honing en plaats nog 15-20 minuten terug in de oven en laat het vet krokant worden. Snijd in plakken.