Bloemkoolschotel met prei ham en boursin

  • Nederlands, Ovenschotel
  • 10-20 min.
  • Geplaatst op 12-09-2021

Deze gemakkelijk te maken bloemkoolschotel bestaat uit voorgekookte aardappelblokjes en bloemkoolroosjes met prei, hamreepjes en kruidenroomkaas. De prei wordt vooraf even gebakken en met de reepjes gekookte ham en boursin. Dit wordt gemengd met de voorgekookte  aardappel en bloemkool. Over het geheel gaat een lichte béchamelsaus met boursin, waarna de schotel even in de oven wordt gegratineerd.

Deel dit recept

Ingrediënten 3 personen
600 gram aardappels (liefst beetje kruimig)
400 gram bloemkool in roosjes
1 middelgrote prei, in halve ringen
1 eetlepel zonnebloemolie
120 gram gekookte magere ham in reepjes
1 pakje boursin/roomkaas met kruiden (80 gram)
zout en peper
nootmuskaat
10 gram boter
15 gram bloem
1 dl melk
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Pan voor aardappelen en bloemkool
pannetje voor béchamelsaus
koekenpan voor prei,ham, boursin
ovenschaal

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schil de aardappels en snij de aardappels in grove dobbelstenen. Kook de aardappelblokjes in water met zout plm. 10 minuten tot ze zacht zijn. Laat de aardappelen droogstomen.
Kook de bloemkoolroosjes in water met zout ongeveer 8 minuten tot ze beetgaar zijn.
Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de prei zacht.
Meng de ham-reepjes en 3/4van de boursin door de prei. Zorg dat de boursin smelt.
Meng de aardappelblokjes, bloemkoolroosjes, ham, prei en roomkaas door elkaar.
Doe dit over in een ovenschaal.
Smelt de boter in een steelpannetje.
Roer in één keer de bloem erdoor. Laat de bloem 2 minuten garen.
Voeg nu beetje bij beetje de melk toe. Steeds goed roeren zodat geen klonten ontstaan.
Meng de rest van de boursin door de saus. Maak de saus op smaak met peper, zout en wat nootmuskaat.
Giet de saus over de bloemkoolschotel.

Zet de ovenschaal ongeveer 25 tot 30 minuten in het midden van de oven tot alles een mooie goudbruine kleur heeft gekregen.

Serveertip

In plaats van boursin kun je natuurlijk ook een andere kruidenroomkaas gebruiken.

Laatste reacties

blepo avatar
blepo 15-09-2021

Heel smakelijk.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten