Bramenjam met limoen en munt

  • Regionaal, Saus/dressing
  • 10-20 min.
  • Geplaatst op 10-09-2021
  • Bramenjam met limoen en munt

    Bramenjam met limoen en munt

    Bramenjam met limoen en munt

  • Bramenjam met limoen en munt

    Bramenjam met limoen en munt

    Bramenjam met limoen en munt

  • Bramenjam met limoen en munt

    Bramenjam met limoen en munt

    Bramenjam met limoen en munt

  • Bramenjam met limoen en munt

    Bramenjam met limoen en munt

    Bramenjam met limoen en munt

  • Bramenjam met limoen en munt

    Bramenjam met limoen en munt

    Bramenjam met limoen en munt

Laatst kreeg ik een restaurant bij een kaasplankje een huisgemaakte bramenjam. Nu de bramen weer voor het grijpen zijn kreeg ik het idee om een poging te doen om deze jam na te maken.
Ik had nog onthouden dat het me opviel dat er een hele frisse smaak aan de jam zat dus heb ik limoenrasp en limoensap toegevoegd aan de jam. Om het geheel nog een tintje frisser te krijgen heb ik een handvol muntblaadjes gebruikt. Ook heb ik nog een "drupje" bramenlikeur toegevoegd maar dat is niet perse noodzakelijk. Een glaasje water of wat bessensap kan ook prima.
Wel is het aan te raden om de geleisuiker "speciaal" te gebruiken omdat die een stuk minder zoet is dan "gewone" geleisuiker.

TIP: Vaak heb ik maar een kleine hoeveelheid bramen geplukt, te weinig om er jam van te maken. Ik vries ze dan in tot ik voldoende heb om er jam van te maken.

Deel dit recept

Ingrediënten 1 persoon
- 1 ½ kilo bramen (ik had een gedeelte ingevroren)
- 2 limoenen, sap en rasp
- handvol muntblaadjes, fijn gesneden
- 500 gram geleisuiker speciaal (voor minder zoete jam)
- glaasje water of bessensap
- optioneel: scheutje bramenlikeur (Boomsma)
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

- Doe de gewassen bramen in een grote pan en voeg een glas water (of sap) toe.
- Doe het rasp en sap van de limoenen erbij en de fijngesneden munt.
- Optioneel: giet er een scheut likeur bij.
- Laat het geheel 10-15 minuten zachtjes koken en maak de bramen indien nodig fijn met een pureestamper. (Ik laat de pitjes altijd gewoon zitten).
- Voeg de suiker toe en roer deze goed door de massa.
- Laat het nog enkele minuutjes zachtjes doorkoken en vul de brandschone potjes met behulp van een trechter zorg dat de randen van de potjes goed schoon blijven. Doe het deksel erop en draai het goed strak dicht.
- Zet de potjes nog 10-15 minuten op z'n kop, draai ze om en controleer of ze vacuüm.
- Bewaar de potjes op een koele en donkere plek en als ze geopend zijn in de koelkast.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten