Groenten met gebraden tofu

- Japans, Hoofdgerecht
- 20-30 min.
=16pxTofu wordt gemaakt van soja en waaide over uit Japan als volwaardige vleesvervanger. Aangezien tofu een neutrale smaak heeft, kun je hem het best vooraf marineren, hetgeen we ook doen in dit Japanese gerecht .
Ingrediënten 4 personen
600 g tofu4 wortelen
9 paksoi (baby-paksoi)
20 g gember
1 limoen (sap ervan)
1 sjalot
100 ml groentebouillon
2 el zoete chilisaus
3 el rijstwijn
80 ml teriyakisaus
4 el kikkererwten (kikkererwtenmeel)
5 el sojaolie
Benodigdheden
stoommandjeBereidingswijze
1 Snij de tofu in schijven en wentel door het kikkererwtenmeel. Schil de wortelen en snij ze in de lengte in vieren. Spoel de paksoi, halveer. Schil de gember en snij in kleine blokjes.
2 Leg de paksoi in een stoommandje. Strooi de gember over de paksoi en laat 6 minuten stomen in een afgesloten kookpan.

3 Verhit de groentebouillon in een pannetje en roer de chilisaus, rijstwijn en het limoensap erdoorheen. Leg de gare paksoi in een schaal, druppel de bouillon eroverheen en laat afgedekt trekken.
4 Pel en snipper de sjalot en stoof aan in 1 el hete olie. Blus met de teriyakisaus en laat een beetje inkoken, neem dan van het vuur. 
Verhit 1 el olie in een wok op een matig vuur en bak de wortelen in 4 minuten beetgaar. Neem ze eruit en leg bij de paksoi.
5 Verhit de rest van de olie in de wok en laat de tofu aan beide kanten lichtbruin kleuren. Schik de tofu op de groenten, druppel er nog wat teriyakisaus overheen en serveer.


Bron
libelle