Sirene po shopski

  • Bulgaars, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 04-09-2021
  • Sirene po shopski

    Sirene po shopski

    Sirene po shopski

  • Sirene po shopski

    Sirene po shopski

    Sirene po shopski

Een feta gerecht bereidt op Shopski-wijze in een typische bulgaars ovenschaaltje met deksel. De naam stamt af van Shop. Maar dit heeft niks te maken  met shop in de zin van winkel. En shoppen is die ook niet. Shoploek is de streek in en rondom Sofia. Een Shop is een bewoner van deze regio. De naam zegt al waar dit gerecht vandaan komt, maar dit is zo populair door het hele land. kan als voor - of hoofdgerecht worden geserveerd.

Deel dit recept

Ingrediënten 1 persoon
1 plak feta van koemelk ca. 100 gr
1 kleinere plak feta ca 50 gr. van geiten- of schapenmelk
1 ei
2 middelgrote tomaten
1 klein puntpaprika (scherp of mild naar smaak)
2 kleine klontjes boter
*Sharena sol (Traditionele Bulgaarse kruidenmix)
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
1 stenen schaaltje met deksel pp

Bereidingswijze

Het schaaltje invetten met een klein klontje boter. Snijd een tomaat in blokjes en leg in het schaaltje.

Haal de feta uit de verpakking en spoel het af met water. Breek de koemelk feta in grote blokjes af en doe in het schaal.

Voeg de zwart peper erbij en brokkel de rest van de feta en doe dit ook erbij.

Maak in het midden van de feta in het schaaltje een kuiltje en breek een ei erboven. De tweede tomaat snijd je in kleine blokjes en verdeel je ze rond het ei in het schaaltje.

Bestrooi met een beetje Sharena sol en doe de puntpaprika er bovenop. Zet het deksel op het schaaltje.

Bak in een voorverwarmde oven op 220⁰C 15 tot 20 min, afhankelijk hoe hard je wil dat het ei gebakken is.

Bron

bestemming Bulgarije

Serveertip

*sharena sol = Deze unieke specerij zal de smaak van marinades en alle vleesgerechten veranderen. Het past goed bij vette stukjes, stoofschotels, ribben of gebraad, maar ook bij een enkele pot, rijk aan ingrediënten. Kleurrijk zout past goed bij gerechten die we op koude dagen gretig eten, op zoek naar een verwarmende scherpte. Het is ook de moeite waard om het te proberen in een pittige saus op basis van yoghurt of kefir, die we kunnen toevoegen aan bijvoorbeeld aardappelpannenkoekjes of kleine hartige snacks.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten