Banitsa

  • Bulgaars, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 04-09-2021
  • Banitsa

    Banitsa

    Banitsa

Dit van filodeeg met eieren en feta gemaakt hartig gebak is een familietraditie. Bijna elke Bulgaarse familie heeft een eigen recept. Dit recept is op basis van kant-en-klaar filodeeg

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
300 gr. filodeeg
3 eieren
1 schaaltje yoghurt (ca 250 gr.)
1 mespunt baking soda
1 stukje roomboter (ca 80 gr.)
1 stuk feta van 100-150 gr.
zeezout

Boodschappen bestellen
Benodigdheden
ovenschaal

Bereidingswijze

-Voordat je begint met het gerecht laat je de roomboter goed zacht (bijna vloeibaar) worden. Het is goed dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

-Banitsa maken we in laagjes.
-Met een beetje van de roomboter ga je de ovenschaal invetten.

-In een kom klop je de eieren. In de kop met yoghurt doe je de soda erbij en roer met een lepel (de soda in de yoghurt afblussen). Voeg de yoghurt bij de eieren. Doe een beetje zout erbij. Houd rekening mee hoe gezout de feta is. Dit mengsel moet zometeen verdeelt worden tussen de bladeren filodeeg en over het laatste blad.

-Verkruimel in een aparte schaaltje de feta.

-Haal het filodeeg uit de verpakking. Rol het filodeeg voorzichtig uit op het aanrecht.

-Leg in de ovenschaal het eerste blad filodeeg. Het blad moet iets groter zijn dan de bodem van de schaal. Maak het blad passend door het maken van plooitjes met je vingers. Bestrooi het met wat verkruimelde feta, een beetje boter en verdeel 1-2 lepels van het eieren yoghurt mengsel er overheen.
- Doe het volgende blad in de schaal en herhaal dit.
-Een banitsa is meestal opgebouwd uit 5-6 lagen filodeeg. Bedek het laatste blad filodeeg in de ovenschaal goed met het eieren-yoghurt mengsel. Let op dat er geen droge randjes ontstaan.
-doe de schaal in de voorverwarmde oven op 180⁰ C. Bak op 180⁰ C ca 45 min totdat het goudbruin van kleur is.

Eet de Banitsa lekker warm. Ook lekker met een yoghurtdrank, honing of jam erbij.

Bron

bestemming Bulgarije

Serveertip

Tip: Houdt tijdens de voorbereiding het gerecht luchtig. Druk niet met een lepel of met je vingers op de bladeren.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten