Gehaktballetjes in zoetzure groentesaus......
- Wereld, Hoofdgerecht
- 20-30 min.
Gehaktballetjes in een lekkere smaakvolle saus. Gemakkelijk te maken met 2 soorten gehakt , paprika, ui en winterpeen . Lekker met basmatierijst of mie.
Ingrediënten 2 personen
VOOR DE BALLETJES100 gram rundergehakt
100 gram h.o.h gehakt
2 teen knoflook geperst
½ ui heel fijn gesnipperd
½ los geklopt ei
zwarte peper en zout naar smaak
bloem en/of paneermeel
VOOR DE GROENTESAUS
½ rode , groene en rode paprika in blokjes
1 grote ui in kwart reepjes
2 teen knoflook grof gesnipperd
½ winterpeen schoon in dunne halve plakjes
1 klein blikje ananas op eigen sap in stukjes
120 gram rijst naar keuze
VOOR DE JUS
2 el sojasaus
3 el tomatenketchup
3 el sap van de ananas
1 1/2 el basterdsuiker
3 el appelazijn
( eventueel wat water )
VOOR DE BINDING
½ el maizena
water en of ananassap
Benodigdheden
hapjespan, snijplank en mes, kom, pan voor de rijstBereidingswijze
Kneed alles voor de gehaktballetjes goed door elkaar . Kijk of je een mooie vaste massa hebt, voeg anders nog bloem of paneermeel toe.
Zet afgedekt een kwartiertje in de koelkast om wat op te stijven. Snij ondertussen alle groente. Blancheer de wortelplakjes circa 5 minuten. Giet af en spoel ze koud.
Draai van het gehakt balletjes ter grootte van een forse walnoot.
Verhit een goede plens zonnebloemolie in een hapjespan en bak de gehaktballetjes in 2 of 3 porties bruin, gaar en lekker krokant. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Hou ze onder aluminiumfolie warm.
Kook de rijst volgens de beschrijving op de verpakking.
Verwijder het meeste vet uit de pan en bak ui en knoflook op een zacht vuurtje lichtbruin. Voeg de peen en de 3 kleuren paprika toe en bak circa 5 minuten mee. Voeg de ananasblokjes toe en warm ze even mee.
Roer ondertussen alles voor de jus door elkaar en maak het maizena papje om te binden.
Voeg de jus toe aan de pan met wat water en de rest van het sap. Laat dit geheel even pruttelen. Nu is het moment om te proeven of je aan de saus nog wat van de smaakmakers naar eigen smaak wil toevoegen.
Als laatste de maizena toevoegen , even doorroeren en dan de balletjes erop om mee te verwarmen.
Serveer met rijst naar keuze.
Serveertip
Ook lekker met mie en wat sambal of rode peper voor wat meer pit.