Kimchi gebakken rijst
- Koreaans, Hoofdgerecht
- 20-30 min.
Op zoek naar een eenvoudig, Pittig en lekker diner? Kimchi-gebakken rijst maakt veel gebruik van ingrediënten uit de voorraadkast en zit boordevol smaak dankzij een pittige kick van kimchi en gochujang.
Ingrediënten 4 personen
1 ei, losgeklopt, plus 2-3 gebakken eieren, om te serveren (optioneel)1-2 teentjes knoflook, fijngehakt
3 cm verse gemberwortel, geschild en fijngehakt
2 knakworsten (optioneel), in plakjes
100 g kimchi, grof gehakt
handvol diepvrieserwten
250–300g gekookte en gekoelde Koreaanse, jasmijn- of basmatirijst
1 el plantaardige olie
2½ tl geroosterde sesamolie
1 tl sesamzaadjes, om te garneren
1 lente-ui, fijngesneden, om te garneren
Voor de pikante saus :
1 el gochujang (Koreaanse gefermenteerde chilipasta)
1 el kimchi beitsvloeistof
½ el tomatenketchup
1 el lichte sojasaus
¼ tl suiker
1 tl sesamolie
Bereidingswijze
-Bereid al je ingrediënten voor en leg ze dicht bij de kookplaat. Dit recept is snel klaar en het helpt echt om alles bij de hand te hebben.
-Om de saus te maken, meng je alle ingrediënten samen in een kleine kom.
-Verhit de plantaardige olie in een wok op hoog vuur en giet, zodra hij gloeiend heet is, het losgeklopte ei erbij en draai rond in de wok.
-Roerbak 1-2 minuten tot ze krokant maar niet verbrand zijn en leg ze dan opzij.
-Voeg de knoflook en gember toe, roerbak 30 seconden en voeg dan de frankfurter toe.
- Roer de kimchi, erwten en rijst erdoor en roerbak ze elk 30 seconden voordat je de volgende toevoegt.
-Scheid de rijst goed door met een spatel in eventuele klonten te drukken en kook nog 3-4 minuten door voordat je de saus gelijkmatig over de rijst giet.
-Roerbak nog 1-2 minuten - zodra de rijst alle vloeistof heeft opgenomen, is hij klaar om geserveerd te worden.
-Roer de sesamolie erdoor, bestrooi met de sesamzaadjes en lente-uitjes en serveer.
-Bestrooi de rijst desgewenst met een gebakken ei.
- Als je het ei in de wok bakt, bak het ei dan met de zonnige kant naar boven met een krokante bodem voor wat extra textuur.
Bron
BBC Cook