Strapatsada

  • Grieks, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 13-08-2021
  • Strapatsada

    Strapatsada

    Strapatsada

Hoewel strapatsada eruitziet en aanvoelt als een ontbijtgerecht, wordt het in feite op elk moment van de dag gegeten en zelfs koud gegeten. Het kan worden gegeten als een lichte maaltijd of als onderdeel van een meze, maar omdat het op tomaten is gebaseerd, heb ik het gevoel dat strapatsada zich ook leent als een geweldig brunchgerecht. Serveer zoals het is met geroosterde pitabroodjes, of als onderdeel van een grotere spread met olijven, komkommerstokjes, radijs en gegrilde loukaniko (een gekruide Griekse worst).

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
3 el olijfolie
1 ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesneden
½ tl zoete paprika
1 tl basterdsuiker
1 el rode wijnazijn
1 tl gedroogde oregano
750g rijpe tomaten, geschild en fijngehakt of grof geraspt en schil weggegooid
8 eieren
100g feta
zeezout en versgemalen zwarte peper
toast of pitabroodje, voor erbij (optioneel)
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

-Verhit de olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op laag tot middelhoog vuur en voeg de ui en knoflook toe. Bak gedurende 10 minuten, totdat het zacht begint te worden en plakkerig wordt.
-Roer de paprika, suiker, azijn en de meeste gedroogde oregano erdoor (bewaar een flinke snuif).
-Bak nog een minuut, voeg dan de tomaten toe en breng goed op smaak met peper en zout.
-Breng zachtjes aan de kook, zet het vuur een beetje lager en laat dan ongeveer 15 minuten koken. Het meeste vocht moet verdampt zijn en de tomaten moeten zachtjes karamelliseren.
-Breek de eieren in een kom en breng op smaak met peper en zout. Klop en giet dan in de pan met de tomaten.
-Zet het vuur nog iets lager en roer de eieren en tomaten door elkaar. Blijf roeren en koken op laag vuur. Als de eieren half gekookt zijn, haal van het vuur. Blijf roeren van het vuur tot de eieren romig en zijdeachtig zijn.
-Bestrooi met de overgebleven oregano en verkruimel de feta erover. Serveer geschept over toast, met pitabrood of als onderdeel van een ontbijtbeleg.

Bron

BBC cook

Serveertip

Strapatsada kan zowel warm als koud gegeten worden, het is hoe dan ook heerlijk!

Als je vooruit wilt en het warm wilt serveren, maak dan de gekookte tomatenbasis wanneer je kunt, roer er dan gewoon door en kook de losgeklopte eieren op het laatste moment.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten