Steak and ale pie

  • Engels, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 12-08-2021
  • Steak and ale pie

    Steak and ale pie

    Steak and ale pie

Engelse klassieker , top gerecht ! 

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
Voor het bladerdeeg :
225gbloem, plus extra om uit te rollen
½ tl fijn zout
250 g ongezouten boter, koud maar niet keihard (of je kunt half boter, half reuzel gebruiken)
150 ml ijskoud water
1 lei, losgeklopt, om te glazuren

Voor de vulling :
1 kg stoofvlees in stukjes ter grootte van een luciferdoosje gesneden
3 eetlepels bloem
3 el olijfolie
/½ pint bruin bier
2 teentjes knoflook, grof gehakt
2 uien, grof gesnipperd
250g wortelen, grof gehakt
2 stengels bleekselderij, grof gehakt
1 laurierblad
handvol verse tijmtakjes
300 ml runderbouillon
1 el tomatenpuree
1 el balsamico azijn
500g kastanje of witte champignons, gehalveerd of in vieren gesneden als ze groot zijn
klontje boter
zout en versgemalen zwarte peper
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

-Zeef voor het deeg de bloem en het zout in een grote mengkom en zet het een paar minuten in de koelkast om op te stijven. (Door de bloem en kom koud te houden, krijg je later een beter resultaat en creëer je mooie aparte lagen of gebak.)
-Snijd ondertussen de boter in kleine blokjes. Roer het met een rond mes in de kom totdat elk stuk goed is bedekt met bloem.
-Giet het water erbij en werk snel en gebruik het mes om alles samen te brengen tot een ruw deeg.
-Verzamel het deeg in de kom met één hand en draai het dan op een werkoppervlak.
-Plet het deeg tot een dikke, platte worst, zonder te kneden. Wikkel het in vershoudfolie en laat het 15 minuten in de koelkast opstijven.
-Bestuif het werkblad en het deeg licht met bloem.
-Rol het deeg in één richting uit tot het ongeveer 1 cm dik is en drie keer zo lang als het breed is, of ongeveer 45x15cm
-Strek de zijkanten af ​​en toe met je handen en probeer de boven- en onderkant zo vierkant mogelijk te houden.
-Vouw het onderste derde deel van het deeg naar boven en vervolgens het bovenste derde deel naar beneden, om een ​​blok van ongeveer 15x15cm te maken. Het maakt niet uit of het deeg niet precies de juiste maat heeft, het belangrijkste is dat de hoeken vierkant zijn.
-Draai het deeg zodat de open rand naar rechts wijst, zoals een boek. Druk de randen van het deeg tegen elkaar met de deegroller.
-Rol het deeg weer uit en vouw het opnieuw, in totaal vier keer herhalen tot een glad deeg, met hier en daar boterachtige strepen. Als het deeg op enig moment vettig aanvoelt, of begint terug te veren tijdens het rollen, dek het dan af en laat het 10 minuten afkoelen voordat u verder gaat. Koel het afgewerkte deeg een uur, of idealiter een nacht, voor gebruik.

-Meng voor de vulling het rundvlees met de bloem en wat zout en peper. Een makkelijke manier om dit te doen zonder al te veel rommel te maken, is door alles in een grote voedselzak te doen, af te sluiten en goed te schudden.
-Verhit een eetlepel olie in een grote hittebestendige braadpan op middelhoog vuur, voeg dan de helft van het vlees toe, schud de overtollige bloem eraf en houd de brokken goed verdeeld zodat ze bakken in plaats van zweten.
-Bruin ongeveer 10 minuten, tot ze rondom goudbruin zijn.
-Doe de eerste partij vlees in een kom, voeg dan een scheutje bruin bier of water toe aan de pan en schraap eventuele vlezige stukjes eruit.
-Giet de vloeistof in de schaal met vlees. Veeg de pan schoon, voeg een eetlepel olie toe en bak de tweede portie rundvlees bruin. Als het vlees goudbruin is, doe het dan in de kom en zet opzij.
-Voeg de laatste lepel olie toe aan de pan en verwarm zachtjes.
-Voeg de knoflook, uien, wortelen, bleekselderij en kruiden toe aan de pan en bak een paar minuten tot ze zacht zijn.
-Doe het vlees terug in de pan. Schenk de bouillon erbij en het bier bruin, voeg dan de tomatenpuree en balsamicoazijn toe.
-Voeg indien nodig wat meer bouillon of heet water toe om ervoor te zorgen dat het vlees onder de vloeistof staat (dit voorkomt dat het vlees uitdroogt).
-Breng aan de kook, dek af en laat de stoofpot 1-1½ uur sudderen tot het vlees bijna gaar is en de saus is ingedikt. -Zet opzij om af te koelen, indien mogelijk een nacht.

-Smelt de boter in een grote koekenpan en voeg dan de champignons toe. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper en bak ze op hoog vuur 5 minuten of tot ze goudbruin zijn. Meng met de afgekoelde taartvulling en voeg toe aan de taartvorm.

-Om de taart te maken, verwarm de oven voor op 200C/Hetelucht 180C/Gas
- Bestuif het werkoppervlak en rol het deeg uit tot de dikte van twee euro munten en breed genoeg om een ​​taartvorm voor het hele gezin met wat overtollig deeg te bedekken. Bestrijk de rand van de taartvorm met een beetje water of losgeklopt ei.
-Gebruik een scherp mes om het deeg op de bovenkant van de schaal te snijden - als het te groot is, maakt het niet uit. Til bovenop de taart, leg het deeg over een deegroller om het op te tillen. Druk zachtjes naar beneden om te verzegelen.
-Houd het mes horizontaal en maak een rand met patroon door zachtjes langs de rand van het deeg te drukken (dit zal de lagen in het deeg helpen om op te blazen).
-Snijd een paar spleten in de bovenkant van de taart om stoom te laten ontsnappen.
-Bestrijk de bovenkant van de taart met het losgeklopte ei - zorg ervoor dat er geen ei op de randen van het deeg komt, omdat het de lagen aan elkaar plakt.
-Laat 10 minuten afkoelen, of tot het deeg stevig is. Bak 30 minuten, of tot de vulling borrelt en het deeg goudbruin en gepoft is.

Bron

BBC Food

Serveertip

Dit recept maakt bladerdeeg van 500g maar je kunt in plaats daarvan ook gemakkelijk kant-en-klaar bladerdeeg kopen.

Het ongekookte deeg kan voor gebruik maximaal een maand worden ingevroren.

Taartvullingen moeten koud zijn voordat het deeg erop wordt gelegd, anders kan het stomen en het deeg smelten of drassig worden.

Als je alleen beef in ale wilt serveren zonder het taartdeksel, kook het vlees dan nog 30 minuten of tot het smeltend zacht is, en eindig dan met de champignons (want vlees in een taart zou nog 30 minuten koken).

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten