Gyros van de BBQ

  • Grieks, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 09-08-2021

Naast Souvlaki toch wel het gerecht van griekenland, ik maak deze van lamsvlees maar varken (varkensnek of procureur) of kip kan naturlijk ook .

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 kg lamsbout (of varkensprocureur of kip)
1 el zout
1 el korianderzaad
1 el zwarte peperkorrels
1 el gerookte paprikapoeder
1 el gedroogde tijm
1 el gedroogde oregano
1 el knoflookgranulaat of poeder
1 rode ui
4 el olijfolie
1 citroen
1 witte ui
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
BBQ direct grillen op 200 graden of ev.t indirect bij een kamado
grote schaal
vijzel
ziplockzak
spiesen
1 handje appel of kersenhoutsnippers
kerntemperaturmeter

Bereidingswijze

marinade : doe alle kruidenn in een vijzel een meng tot een poedervorm
snijd de lamsbout in plakken van max. een halve cm. ( je kunt nu eventueel ook reepjes maken maar ik doe liever plakken) en plaats het vlees in een grote schaal. Giet de olie en de kruiden over het vlees, pers de citroen hierover uit, snijd de rode ui in halve ringen en voeg toe. Meng dit alles met je blote (gewassen) handen.
doe nu alles in de ziplockzak en laat een uur marineren in de koeling. Steek ondertussen de BBQ aan en laat de temperatuur uitkomen op 200 graden. haal het vlees uit de zak en rijg ze aan de spiesen ( bij plakken 2 spiesen bij elkaar waar je het vlees aanrijgt) (bij reepjes kun je het best grillen op een plaat ipv. een rooster.) Gooi de snippers op de kolen en plaats de spiesen op het rooster en draai na 4-5 minuten om. als het lamsvlees een kerntemperatuur heeft van 65 graden is het klaar ( procureur 65-70 graden, kip 70-72 graden) . Leg het vlees dan nog 5 minuten apart om te rusten.
Bijgerecht:
snijd ondertussen de witte ui in halve ringen, doe dit in een bakje en besprenkel dit met (Griekse)olijfolie en gedroogde oregano en zet klaar op tafel. Eet smakelijk

Serveertip

Lekker bij pitabroodjes met tzatziki en de witte ui

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten