Gebakken dakos

  • Grieks, Bijgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 01-08-2021
  • Gebakken dakos

    Gebakken dakos

    Gebakken dakos

=16pxDakos zijn ovengedroogde crackers gemaakt van rogge of tarwe. Ze zijn vergelijkbaar met beschuit en worden gegeten op het eiland Kreta.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen

200 gr droge kikkererwten, een nacht geweekt in water en 1 tl bicarbonaat
150 ml olijfolie
0,75 tl kaneel
0,5 tl kurkuma
0,75 tl zacht paprikapoeder
2 tl gemalen komijn
0,75 tl gemalen koriander
12 middelgrote tomaten
1 grote rode uit, fijngesnipperd
4 teentjes knoflook, geplet
400 gr dakos (krisprolls of beschuiten, in stukken van 4 cm gebroken)
300 gr feta, verkruimeld
15 gr basilicumblaadjes
Voor de marinade:
200 ml olijfolie
100 ml rode wijnazijn
zout en zwarte peper
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200°C.

Giet de kikkererwten af, spoel ze onder koud, stromend water en zet ze op in een grote pan met veel water op een hoog vuur. Breng aan de kook en laat zachtjes sudderen. Kook de kikkererwten ongeveer een uur, schuim ondertussen twee keer af, tot de kikkererwten helemaal zacht zijn. Giet af en zet opzij om af te koelen.

Voeg 60 ml olie toe aan een middelgrote sauteerpan en zet op een middelhoog vuur. Voeg de kikkererwten, kruiden en 1 theelepel zout toe. Kook gedurende 10 minuten, roer en plet de kikkererwten ondertussen tot ze zacht en mooi bedekt zijn met de kruiden en olie. Zet de kikkererwten even opzij.

Rasp een derde van de tomaten en gooi de schil weg. Hak de resterende tomaten in blokjes van 1 cm. Doe beiden in een kom samen met de ui, knoflook, 45 ml olie, 3/4 theelepel zout en een flinke snuif zwarte peper. Zet ook opzij.

Meng om de marinade te maken de olijfolie en azijn door elkaar met 1/4 theelepel zout.

Verdeel de dako's of beschuiten over een bakplaat. Besprenkel met de marinade erover en schep de tomatenmix erop, gevolgd door de gekruide kikkererwten. Voeg de stukjes feta toe en druk ze lichtjes tussen het brood. Strooi er de resterende basilicum erover en besprenkel met de resterende olie.

Zet het gerecht in de oven en bak gedurende 25 minuten of totdat de feta mooi goudbruin gekleurd is.

Bron

njam

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten