1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Zwarte bessenjam met cassislikeur en zwarte bessensap

Zwarte bessenjam met cassislikeur en zwarte bessensap

  • Nederlands, Ontbijt
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 16-07-2021

Ingrediënten 12 personen


Zwarte bessenjam met cassislikeur:
500 gram zwarte bessen
geleisuiker 2:1
sap van 1/2 biologische citroen en wat citroenrasp
½ dl cassislikeur
Zwarte bessensap
500 gram zwarte bessen
300 gram kristalsuiker
sap van 1 citroen


Verder heb je nodig


Pannen
schone potten en flessen
zeef


Zwarte bessenjam met cassislikeur en zwarte bessensap, allemaal van bessen uit eigen tuin
Zwarte bessenjam met cassislikeur en zwarte bessensap, allemaal van bessen uit eigen tuin
Zwarte bessenjam met cassislikeur en zwarte bessensap
Zwarte bessenjam met cassislikeur en zwarte bessensap
Zwarte bessenjam met cassislikeur en zwarte bessensap
Zwarte bessenjam met cassislikeur en zwarte bessensap

Andere jaren maakte ik meestal cassislikeur van de bessen. Dit jaar wil ik toch eens proeven hoe zwarte bessenjam smaakt en van de rest bessensap gemaakt. En het is lekker (als je er van houdt natuurlijk).
Ik maak al mijn jams altijd met geleisuiker2:1, dus de helft van het gewicht van het fruit aan suiker. De jam is dan mider zoet en je proeft het fruit beter.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Zwarte bessenjam met cassislikeur:Maak de zwarte bessen schoon (het kroontje aan de bes kun je laten zitten, merk je later niets van). Was de bessen een paar keer goed.
Weeg de bessen samen met de cassislikeur.
Laat de bessen op een lage warmtebron plm.20 minuten zachtjes sudderen. Af en toe roeren zodat de bessen een beetje kapot gaan.
Voeg na 20 minuten de suiker toe. De hoeveelheid suiker moet de helft zijn van het gewicht van de bessen met likeur. (Je hebt bijvoorbeeld aan totaal gewicht 600 gram, dan doe je 300 gram geleisuiker erbij.)
Voeg het citroensap en de citroenrap toe en breng de bessen langzaam aan de kook.
Na plm. 4 minuten koken doe je de jamproef.
Een beetje van de jam op een koud schoteltje.
Loopt de jam niet meer uit dan kun je de potjes vullen, die je goed afgewassen hebt en vlak voor het vullen met kokend heet water hebt afgespoeld.
Zet de gevulde potjes jam (met dichtgeschroefd deksel) plm. 5 minuten op hun kop.
Laat afkoelen, etiketje erop en daarna smullen maar.

Zwarte bessensap
Was de bessen goed. De kroontjes kunnen blijven zitten.
Doe het fruit in een grote pan met de suiker en 300 ml water.
Breng langzaam aan de kook, steeds roeren zodat de suiker goed oplost. Ik heb met een stamper de bessen kapot gedrukt.
Laat het geheel 5 minuutjes zachtjes pruttelen. Het mag niet te hard koken, want anders gaat de smaak verloren.
Voeg het citroensap toe, terwijl je flink roert. Laat nog eens 5 minuutjes zachtjes pruttelen, draai dan het vuur uit, dek af en laat rusten.
Eenmaal afgekoeld zeef je de bessenmassa door een zeef of een doek.
Giet het sap in goed afgewassen en heet omgespoelde flessen.
In de koelkast bewaard is het sap plm. 6 weken houdbaar.


Serveertip

De jam is lekker bij het ontbijt, tijdens de lunch,op een pannenkoek of als vulling van een taart
Het sap is heerlijk over ijs, jyoghurt, pudding (denk aan friesmeelpudding met bessensapp bijvoorbeeld).
Ook lekker om aan te lengen met witte (mousserende) wijn.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top