Gekruide Broodreepjes met spek en gehakt

  • Europees, Borrelhapje
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 10-07-2021

Recept is uit de losse pols gemaakt voor de seizoensafsluiting van koor Intercession
Het resultaat viel zo in de smaak dat ik gevraagd werd het recept te delen, bij deze dan. Altijd weer lastig want ik experimenteer zo nu en dan ook wel wat ondoordacht.

 

Deel dit recept

Ingrediënten 20 personen
200 gram volkorenmeel
400 gram bloem
1 flesje Affligem Blond 0.0
21 gram verse gist
40 gram zonnebloemolie
2 eetlepels kardemom
2 eetlepels koreander
1 eetlepel oregano
4 gram zout
1 ei
250 gr rundergehakt
150 gram ontbijkspek
2 eetlepels woksaus Lemongrass Chili
Eetlepel basterdsuiker
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Koekepan, bakplaat, bakmat (bakpapier of invetten van de bakplaat kan natuurlijk ook); mengkom; deegsnijder

Bereidingswijze

Deeg voorbereiden:
- Meng bier, ei, olie, suiker en gist en verwarm het iets (net iets warmer dan kamertemperatuur);
- Meng meel, bloem, kruiden, en zout;
- Roer het vocht beetje bij beetje door de het meelmengsel;
- Kneed het deeg gedurende een kwartier. Het moet een soepel deeg zijn dat net niet plakt; Als het te stug aanvoelt zo nu en dan een paar druppels water toevoegen;
- Dek het deeg af met een theedoek en laat ongeveer een uur rijzen op kamertemperatuur; Laat het niet te ver rijzen, het is mooi als het ongeveer in omvang verdubbelt.

Vulling voorbereiden:
- Snij het ontbijtspek klein;
- Bak het gehakt rul (net gaar);
- voeg de ontbijtspek toe;
- tot slot nog heel even doorbakken met de woksaus;
- vleesmengsel uitlaten lekken zodat er niet te veel vocht in zit,
- Het is het mooiste als het spek nog een rode kleur heeft. In de over wordt het later nog verder gegaard.

Gereed maken voor de oven, narijs en afbakken
- verwarm de oven voor op 40℃ (narijs in de oven);
- bestuif het aanrecht met bloem;
- rol het deeg uit tot een grote dunne lap;
- verspreid het vleesmengsel over de lap (hou aan het uiteinde zeker 2 cm vrij zodat er na het oprollen geen vleesmengsel zichtbaar is);
- rol de lap strak op;
- rol de lap voorzichtig plat. Let op: niet zo hard drukken dat je het vleesmengsel door het deeg drukt;
- verdeel de lap in smalle reepjes;
- leg de reepjes op de bakplaat (ik gebruik altijd een bakmat, maar bakpapier of invetten kan natuurlijk ook), er hoeft weinig ruimte tussen te zitten;
- Zet in 2 van de hoeken van de oven een ovenvast schaaltje met kokend water (voorkomt dat het deeg uitdroogt);
- Ongeveer 30 minuten na laten rijzen;
- Oven dicht laten (!), verhoog de temperatuur naar 230℃.
- Tijd is nu afhankelijk van je oven (hoe snel is hij op temperatuur). Ik hou voor mijn oven een totaal tijd van 25 minuten aan;
- Zodra de 230℃ bereikt is temperatuur terug naar 200℃.

Nabewerken:
- Als het brood uit de oven komt zijn de reepjes weer aan elkaar vast komen te zitten. Maak ze, als het brood nog heet is (!) direct weer van elkaar los en laat ze op een rooster afkoelen.

Laatste reacties

Anne1955 avatar
Anne1955 11-07-2021

kun je een indicatie geven hoeveel rolletjes je uit deze hoeveelheid krijgt? In ieder geval 20, dat snap ik. Dank voor je recept.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten