Aziatische licht pittige roerbak – witlof....super lekker.
- Aziatisch, Bijgerecht
- 10-20 min.
Witlof is nou niet bepaald een lievelingsgroente van mijn man. Tja, witlof met ham en kaas dan weer wel. Je wilt ook eens wat anders met witlof en toen ik door het hoofdstuk bijgerechten bladerde uit het boekje van C1000 van 2004 , kwam ik dit gerecht tegen. Dát zou ik eens proberen. Laat de man na de eerste hap al zeggen, dat hij het heerlijk vindt en dat was het ook. Simpel om te maken met ingrediënten die iedereen ( die van Aziatische smaken houdt) wel in een keukenkastje heeft staan. Echt een aanrader :) Serveer er rijst bij , want het witlofvocht kan daar heerlijk overheen.
Ik serveerde er warmgerookte zalm bij.
Ik vond de smaakmakers wat aan de zuinige kant en heb na proeven meer toegevoegd.
Ingrediënten 2 personen
450 gram witlof11/2 el olijfolie
1 flinke teen knoflook geperst
1 el tomatenketchup( meer toegevoegd)
1 tl ketjap manis , of 1 tl sambal badjak of 1 tl manis( meer toegevoegd)
mespunt paprikapoeder
1 tl witte azijn( meer toegevoegd)
1 el suiker( minder toegevoegd)
peper en zout
Benodigdheden
Wok of hapjespan, snijplank en mesBereidingswijze
Was de witlof , snij de harde kern eruit en dan in brede repen .
Verhit de olie in de wok of hapjespan en bak de witlof al omscheppend circa 3 minuten. Knijp er de knoflook boven uit en roerbak even mee.
Roer de ketchup, ketjap, sambal, paprikapoeder , azijn en suiker door elkaar en voeg dit geheel aan de witlof toe.
Roerbak nog 3 minuten en proef. Wil je wat pittiger, dan kun je nog wat sambal toevoegen of eventueel iets van de andere smaakmakers, zodat het gerecht exact jouw smaak betreft. Voeg eventueel peper en zout naar smaak toe .
Bron
Uit het C1000 boekje van 2004. Recept naar eigen smaak aangepast
Serveertip
Lekker met witte rijst en een krokant gebakken kipfilet of een vegetarische schnitzel.
Proef aan het sausje.