Paddestoelenrisotto met zeebaars, gedroogde ham en chorizoolie.

  • Italiaans, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Paddestoelenrisotto met zeebaars, gedroogde ham en chorizoolie.

    Paddestoelenrisotto met zeebaars, gedroogde ham en chorizoolie.

    Paddestoelenrisotto met zeebaars, gedroogde ham en chorizoolie.

Http://www.miboco.nl/recipes/risotto.html
Vrijdag... visdag! Hoe beter kun je het weekend beginnen met deze romige paddestoelen risotto met een op de huid gebakken zeebaars, gedroogde ham en chorizoolie.

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
1 zeebaars (van de visspecialist)
1 chorizo
150 gr risottorijst (arborio)
1 st bleekselderij
1 sjalot
1 tn knoflook
150 ml witte wijn
500 ml kippenbouillon
1 zk eekhoorntjesbrood
1 bk gemengde paddestoelen
25 gr roomboter
gerapste parmezaanse kaas
verse tijm
verse dille
olijfolie
nootmuskaat
peper en zout
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Eén zeebaars is voldoende voor twee personen. Fileren: ontschub de vis met een plat mes. Snijd de buik open met een fileermes en verwijder de organen. Spoel de vis schoon onder de kraan. Snijd de vis in bij de kop voor de vin. Snijd nu langs de rug van de kop tot staart. Blijf snijden langs de graat om de filet er af te snijden. Doe dit ook aan de andere kant. Haal met een pincet de overgebleven graatjes er uit.

Controleer aan de huidkant of alle schubben er echt af zijn en spoel schoon. Dep de vis droog met keukenpapier. De huidkant moet goed droog zijn, anders bakt deze niet krokant op de huid.

Snijd een stuk chorizo in kleine stukjes en verwarm dit samen met olijfolie in een steelpannetje. Laat dit even koken, zet het vuur uit en laat een tijd te trekken (ca. 2uur). De olie daarna zeven en bewaren tot gebruik.

Verwarm een oven op 150° en leg de parmaham op bakpapier en droog deze in de oven (totdat ze krokant zijn - ongeveer een uurtje).

Spoel de eekhoorntjesbrood nat onder de kraan en snijd dit in kleine stukjes. Verwarm dit samen met kippenbouillon in steelpan.

Snijd de bleekselderij, sjalot en knoflook in kleine stukjes en fruit deze aan in een pan met dikke bodem. Voeg de rijst toe en bak dit totdat de rijst glazig wordt.

Dan het belangrijkste!! Blus af met een glas 

witte wijn

! Zet het vuur laag en voeg steeds wat warme bouillon toe als het vocht is opgenomen. Blijf de rijst in de gaten houden en af toe roeren. In ca. 20 minuten is de rijst gaar.

Bak ondertussen in een koekenpan de paddestoelen met wat olijfolie, samen met tijm, peper, nootmuskaat en zout.

Nadat de rijst klaar is, de roomboter, geraspte parmezaanse kaas, padddestoelen en wat extra tijm toevoegen en goed door roeren. Op smaak brengen met peper en zout. Daarna mag de risotto even rusten zodat die steviger wordt.

De vis kruiden met peper en zout. Boter en olie in een pan heet laten worden op half hoog vuur. De boter moet uitgebruist zijn voordat je begint. De vis nu op de huidkant in de pan leggen en na 20 seconden kort los schudden. Daarna niet meer aanraken en in totaal 3 minuten bakken op de huidkant. Als de vis na 3 minuten bovenop nog glazig is de vis omdraaien en na 10 a 15 seconden uit de pan halen. Wat citroensap sprenkelen op de vleeskant en eventueel nog op smaak brengen met peper en zout.

Bord opmaken. Risotto in een kookring scheppen in een mooi diep bord. De chorizoolie rondom sprenkelen. Parmaham in de risotto steken en de zeebaars er op leggen. Garneren met wat takjes dille.

Serveertip

Met risotto kun je veel kanten op. Een hele mooie combi is bijvoorbeeld met bietjes, boerenjongens een veluwse eend.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

miboco2 avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten