1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Mediterrane keuken
  5. Zalige Mediterrane gehaktballetjes in kruidige tomatensaus met olijven

Zalige Mediterrane gehaktballetjes in kruidige tomatensaus met olijven

  • Mediterraan, Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 13-06-2021

Ingrediënten 4 personen


500 gram rundergehakt,
2 sjalotjes, gesnipperd,
1 teentje knoflook, gesnipperd
½ eetlepel gedroogde oregano
1 eetlepel fijngehakte verse peterselie
½ theelepel paprikapoeder
½ theelepel gerookte paprikapoeder
Mespunt kaneel
2 eetlepels paneermeel
1 losgeklopt ei
Zout, peper.

Tomatensaus:
1 eetlepel olijfolie.
2 sjalotjes, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
1 blik tomatenblokjes (plm. 380 gram)
1/8 liter droge witte wijn
1 theelepel gedroogde oregano
1 laurierblaadje
1 eetlepel vloeibare honing
Peper, zout
Handvol donkere Kalamata olijven, zonder pit


Verder heb je nodig


Hapjespan of grote koekenpan


Verrukkelijke kruidige gehaktballetjes in tomatensaus (foto helaas zonder de olijven)
Verrukkelijke kruidige gehaktballetjes in tomatensaus (foto helaas zonder de olijven)

De gehaktballetjes (lekker gekruid met oregano, versepeterselie en paprika) worden eerst gebakken en daarna in de tomatensaus gegaard. De olijven gaan 5 minuten voor het opdienen in de tomatensaus. Dat geeft een erg lekkere smaak aan de saus. Je kunt er eventueel ook nog stukjes feta aan toevoegen.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Meng het gehakt met peper en zout naar smaak, de sjalotjes, knoflook, oregano, kaneel, peterselie, paprikapoeder(s), paneermeel en losgeklopt ei. Vorm hiervan kleine gehaktballetjes.
Verhit de olijfolie in een hapjespan en bak de gehaktballetjes rondom aan. Haal de gehaktballetjes uit de pan en zet apart.

Bak in het overgebleven vet de sjalotjes en de knoflook glazig.
Bak het laurierblaadje een minuutje mee.
Voeg de tomatenblokjes samen met de witte wijn hieraan toe.
Breng aan de kook. Maak het geheel op smaak met peper, zout en honing.
Leg de gehaktballetjes in de tomatensaus en zet de warmtebron laag.
Laat de gehaktballetjes plm. 10 minuten garen in de tomatensaus.
Voeg de olijven (naar smaak) toe aan de tomatensaus en laat alles nog 5 mnuten nagaren en warm worden.

Serveertip

Lekker met rijst, frites of stokbrooden natuurlijk een Griekse salade, bestaande uit: tomaten, paprika, komkommer, feta en rode ui.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers


Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top