1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Portugese keuken
  5. PORTUGESE TOMATADA

PORTUGESE TOMATADA

  • Portugees, Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 13-06-2021

Ingrediënten 2 personen


1 grote ui
2 knoflooktenen
1 aubergine
+/- 5 rijpe, zachte tomaten
1 blik gepelde tomaten
4 eieren
1/2 el oregano
1/2 el gedroogde rozemarijn of tijm
1 tl komijnpoeder
2 tl gerookte paprikapoeder of massa de pimentão
peper en zout naar smaak
scheutje witte wijn azijn (2 el) of ga voor gezonder; appelazijn
6-10 zwarte olijven zonder pit (biologische kalamata)
handje verse peterselie en/of koriander



PORTUGESE TOMATADA
PORTUGESE TOMATADA

Een authentiek Portugees gerecht uit het Zuiden van het land. Het lijkt verdacht veel op de shakshuka qua looks en qua bereiding. Met name de kruiden zijn anders. Ook in Portugal is er niet één variant. In de Alentejo gebruiken ze bijvoorbeeld ongepelde tomaten en gepocheerde eieren, terwijl ze in de Algarve de tomaten juist ontdoen van hun vel en zaden en de eieren losroeren tot €crumbled eggs€. Daarnaast gebruiken ze verschillende kruiden, verhoudingen, etc.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

-Versnipper de ui en snijd de knoflook fijn. Bak ze samen in een grote koekenpan (geen wokpan!) met wat olijfolie totdat de uien wat glazig worden.
-Snijd ondertussen de aubergine en de ontvelde tomaten in kleine blokjes.
-Voeg de aubergine blokjes bij het uienmengsel.
-Zodra ze wat bruin verkleurd zijn kunnen de tomaten, het blikje gepelde tomaten, alle kruiden en eventueel de massa de pimentão erbij.
-Roer alles even door en laat dit zo'n 10-15 minuten zachtjes pruttelen op middelhoog vuur met de deksel schuin op de pan.
-Haal hierna de deksel van de pan, voeg een klein scheutje appelazijn toe en roer alles even goed door. Zet het vuur vervolgens iets lager, maak 4 €holtes€ in het mengsel met je pollepel en breek hier je eitjes boven. Kruid naar smaak met wat extra peper (en zout).
-Leg de deksel terug op de pan en laat het geheel nog lekker pruttelen tot de eieren zo gaar zijn als dat jij lekker vindt!
-Snijd ondertussen wat brood voor erbij en snijd de olijven in ringetjes en de peterselie grof.
-Maak het tot slot af met verse peterselie en de olijf-ringetjes.

Deze tomatada of shakshuka is heerlijk om zo uit de pan te eten. Maar let wel op dat je de pan niet beschadigt.

Serveertip

Variatietips:
Vervang de aubergine voor paprika's.
Voeg wat feta of romige yoghurt toe als topping.
Varieer met kruiden!

Bron

Saudalicious



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcdepester


Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcdepester
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top