Romige risotto met groene asperges gorgonzola pijnboompitten en Pecorinokaas

  • Italiaans, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 08-06-2021
  • Romige risotto met groene asperges gorgonzola pijnboompitten en Pecorinokaas

    Romige risotto met groene asperges gorgonzola pijnboompitten en Pecorinokaas

    Romige risotto met groene asperges gorgonzola pijnboompitten en Pecorinokaas

Ik heb voor deze risotto de asperges eerst even gebakken in wat lekkere olijfolie. De asperges ontwikkelen dan hun smaak wat intensiever. De aspergekoppen heb ik pasop het laatst toegevoegd aan de risotto. De asperges moeten wat beet houden. De combinatie van de asperges met de gorgonzola is verrukkelijk. De pijnboompitjes en de Pecorino maken het geheel af.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
250 gram risotto rijst ( liefst Arborio )
500 gram groene asperges
1 sjalotje, gesnipperd
2 eetlepels olijfolie
1/8 liter droge witte wijn
1 kruidenbouillontablet, verkruimeld
½ liter warm water
75 gram gorgonzola dolce (mild), in stukjes
2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
2 flinke eetlepels crème fraîche
75gram vers geraspte Pecorino kaas
Vers gemalen peper
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Hapjespan of grote koekenpan

Bereidingswijze

Van asperges onderste houtige deel en aspergekoppen verwijderen. Aspergekoppen apart houden. Overige deel van de asperges in schuine stukjes van plm. 3 cm snijden.
1 eetlepel olijfolie verhitten in een koekenpan en stukjes hierin de aspergestukjes (zonder de koppen) plm.4 minuten bakken. Op smaak maken met wat zout en peper. Apart zetten.

Olie verhitten in een hapjespan. Sjalotje hierin glazig bakken.
Risottorijst toevoegen en omscheppend meebakken tot alle korrels glazig zien.
Wijn toevoegen en aan de kook brengen. Regelmatig roeren.
Als het vocht is opgenomen het verkruimelde bouillontablet en plm. 1/2 liter water toevoegen. Aan de kook brengen.
Aspergestukjes toevoegen. Weer aan de kook brengen en op een lage warmtebron de rijst laten garen. Regelmatig roeren.
Als na plm. 15 minuten al het water is opgenomen de aspergekoppen toevoegen.
Na een totale kooktijd van plm. 20 tot 22 minuten de gorgonzola in stukjes laten smelten in de risotto. Proeven. Eventueel nog wat water toevoegen als de rijst nog niet helemaal gaar is. Maak de rijst op smaak met peper en eventueel nog wat zout.
Vlak voor het opdienen de crème fraîche en de geroosterde pijnboompitten door de risotto mengen.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten