Geglaceerde balletjes met Thaise komkommersalade
- Aziatisch, Hoofdgerecht
- 20-30 min.
Maak van je gehaktballen smaakbommen door ze te glaceren met een Aziatisch sausje. Serveer met frisse komkommersalade.
Ingrediënten 4 recipe.people
Voor de balletjes :500 g varkensgehakt
5 lente-uitjes
5 g platte peterselie
1 ei
4 el paneermeel
Stukje gember van 2 cm
1 kl sambal
2 teentjes knoflook
1 el olijfolie
Peper
zout
Voor de saus :
50 ml water
50 ml sojasaus
Sap van 1 limoen
2 el rijstazijn
2 el honing
2 el chilipasta (sambal oelek)
1 kl bruine suiker
1 kl maïzena
Voor de salade
1 komkommer
1 rode ui
10 g koriander
1 teentje knoflook
50 g cashewnoten
1 el sesamzaadjes
Enkele takjes koriander
Vinaigrette :
1 el vissaus
3 el limoensap
1 el sesamolie
1 el olijfolie
1 kl honing
2 el rijstazijn
Bereidingswijze
Maak het sausje voor het vlees :
-Meng het water met de sojasaus, limoensap, rijstazijn, honing, chilipasta, bruine suiker en maïzena tot een sausje. -Zet even apart.
Maak het slaatje :
-Snijd de komkommer overlangs in de helft en verwijder de pitjes. Snijd in fijne halve maantjes.
-Pel de rode ui, halveer en snijd in flinterdunne plakjes.
-Snipper de knoflook en koriander fijn en meng onder de komkommer.
-Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette en hussel onder de salade.
-Hak de cashewnoten en strooi over de komkommersalade. Werk af met sesamzaadjes en wat fijngesnipperde koriander.
Maak de balletjes :
-Pel het teentje knoflook, schil de gember en snipper heel fijn.
-Doe het gehakt in een grote mengkom en voeg het ei, paneermeel, de gember, knoflook en de sambal toe. Meng tot een mooi geheel.
-Snijd de lente-uitjes fijn en fruit kort in wat olijfolie. Meng mee onder het gehakt. Rol kleine balletjes van het gehakt, ter grootte van een pingpong bal.
-Zet een pan op het vuur met vetstof en laat heet worden. Schroei er de balletjes in dicht en korst ze rondom rond bruin.
-Giet het sausje erbij, laat inkoken en de balletjes garen.
Afwerking :
-Dien de balletjes op met fijngesnipperde platte peterselie en serveer met de Thaise komkommersalade.
Bron
lekker van bij ons