AJOBLANCO ( Koude knoflooksoep)
- Spaans, Soep
- 20-30 min.
Dit recept komt van origine uit Andalusië en de basis bestaat uit oud brood, amandelen en knoflook. Ajoblanco (letterlijk: witte knoflook) is net als gazpacho een koude soep, een aanrader dus op warme dagen! Je eet de soep met wat druiven of meloen, heerlijk als voorgerecht. En het gerecht is heel makkelijk thuis te maken.
Bereidingswijze
-Begin met het weken van het brood in het ijswater gedurende ongeveer 5 minuten.
-Pak nu de amandelen en doe deze in de keukenmachine, maal de amandelen tot een gladde massa. Voeg nu ongeveer 100 ml ijswater toe en mix de gladde massa tot een pasta.
-Knijp nu het brood uit en voeg het samen met de teentjes knoflook toe aan de pasta, mix dit weer tot er een gladde massa ontstaat.
-Voeg nu beetje bij beetje de olijfolie toe, als alle olijfolie is opgenomen voeg je de azijn toe.
-Giet nu de dikke soep in een schaal en voeg nog wat zout en peper naar smaak toe. De smaak van amandel en knoflook blijft het sterkst.
-Zet de soep minstens 2 uur koud weg. Je eet de ‘ajoblanco' ook koud en serveert hem met wat gehalveerde druiven of meloenballetjes.
Bron
Espanje!