1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Gegratineerde gekaramelliseerde witlof met ham en gorgonzolaroom

Gegratineerde gekaramelliseerde witlof met ham en gorgonzolaroom

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 25-05-2021

Ingrediënten 2 personen


350 gram kruimig kokende aardappelen, in plakjes
15 gram roomboter
1 eetlepel suiker
3 struikjes witlof, in de lengte in repen gesneden
100 gram Italiaanse gekookte ham, in grove repen
Borrelglas witte wijn
1 eetlepel crema di balsamico (balsamico-crème)
Peper, zout
50 gram gorgonzola dolce, in kleine stukjes
100 ml crème fraiche


Verder heb je nodig


Hapjespan of grote koekenpan
eventueel ovenschotel


Gegratineerde gekaramelliseerde witlof met ham en gorgonzolaroom
Gegratineerde gekaramelliseerde witlof met ham en gorgonzolaroom
Gegratineerde gekaramelliseerde witlof met ham en gorgonzolaroom
Gegratineerde gekaramelliseerde witlof met ham en gorgonzolaroom
Gegratineerde gekaramelliseerde witlof met ham en gorgonzolaroom
Gegratineerde gekaramelliseerde witlof met ham en gorgonzolaroom
Gegratineerde gekaramelliseerde witlof met ham en gorgonzolaroom
Gegratineerde gekaramelliseerde witlof met ham en gorgonzolaroom
Gegratineerde gekaramelliseerde witlof met ham en gorgonzolaroom
Gegratineerde gekaramelliseerde witlof met ham en gorgonzolaroom

Dit is echt mijn allerlekkerste witlofschotel die ik ooit gemaakt heb. Overheerlijk !!. Witlof gekaramelliseerd met roomboter en suiker, een beetje balsamicocrème erover. Gemengd met voorgekookte aardappeltjes en lekkere achterham. Dan gegratineerd met de gorgonzola vermengd met de crème fraîche. We vonden het jammer toen het op was. Ik moest mijn man beloven dat ik dit zeker nog een keer zou maken. Beloofd !!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Verwarm de oven voorop 200 graden boven- en onder-warmte.
Kook de aardappelplakjes gaar in water met zout. Laat ze uitlekken in een vergiet.
Verhit de boter in een hapjespan of grote koekenpan en smelt de suiker in de boter.
Bak de repen witlof op een middelhoge warmtebron in de gekaramelliseerde boter. Af en toe omdraaien. Blus af met de witte wijn.
Verdeel wat van de crema di balsamico over de witlof.
Doe het deksel op de pan en laat de witlof een paar minuten zachtjes garen.
Haal het deksel van de pan. Meng de aardappelen en de ham door de witlof (zie foto).

Verwarm de crème fraîche in een pannetje en smelt hierin de in stukjes gesneden gorgonzola.
Verdeel de gorgonzolasaus over de witlof-aardappelschotel.
Zet de pan (of schaal) plm. 30 tot 35minuten in het midden van de op 200 graden voorverwarmde oven tot alles een mooie goudbruine kleur heeft gekregen.

Serveertip

Hou je niet van gorgonzola of andere blauwe kaas? Je kunt ook geitenkaas gebruiken of boursin. Ook lekker.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top