1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Bechamelsaus
  5. Ovenschotel witte asperges traditioneel met ham eieren en bechamelsaus

Ovenschotel witte asperges traditioneel met ham eieren en bechamelsaus

  • Nederlands, Ovenschotel
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 20-05-2021

Ingrediënten 2 personen


400 gram kruimige aardappelen, geschild in plakjes
400 gram witte asperges, geschild
Zout
Theelepel suiker
2 hardgekookte eieren, gepeld in kleine stukjes
200 gram lekkere gekookte achterham of beenham
50 gram geraspte belegen kaas

Béchamelsaus:
20 gram roomboter
15 gram bloem
½ dl melk
1 losgeklopte eidooier
Peper, zout
Mespunt nootmuskaat


Verder heb je nodig


Pannen voor de aardappelen en asperges
pannetje voor de bçhamelsaus
vergiet
theedoek of keukepapier


Ovenschotel witte asperges met aardappel, ei, ham en béchamelsaus met een beetje kaas.
Ovenschotel witte asperges met aardappel, ei, ham en béchamelsaus met een beetje kaas.
Ovenschotel witte asperges traditioneel met ham eieren en bechamelsaus
Ovenschotel witte asperges traditioneel met ham eieren en bechamelsaus
Ovenschotel witte asperges traditioneel met ham eieren en bechamelsaus
Ovenschotel witte asperges traditioneel met ham eieren en bechamelsaus
Ovenschotel witte asperges traditioneel met ham eieren en bechamelsaus
Ovenschotel witte asperges traditioneel met ham eieren en bechamelsaus
Ovenschotel witte asperges traditioneel met ham eieren en bechamelsaus
Ovenschotel witte asperges traditioneel met ham eieren en bechamelsaus
Ovenschotel witte asperges traditioneel met ham eieren en bechamelsaus
Ovenschotel witte asperges traditioneel met ham eieren en bechamelsaus

Ik heb asperges al op veel manieren bereid, maar wij eten asperges toch het liefst op de traditionele manier met ham, ei en gesmolten roomboter. Daarbij een lekkere aardappel en we hebben weer gesmuld.
Deze keer besloot ik er een ovenschotel van te maken met dezelfde ingrediënten. Je ziet de samenstelling op de foto's.
 De ovenschotel kan ruim tevoren  worden gemaakt en smaakte heerlijk.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onder-warmte.
Kook de aardappelplakjes gaar in water met zout. Laat ze goed uitlekken in een vergiet.
Kook de asperges gaar in water met een beetje zout en een theelepeltje suiker. Laat goed uitlekken op een theedoek of keukenpapier.

Béchamelsaus
Smelt de boter in een pannetje. Roer de bloem er i één keer door en roer tot je een glad mengsel krijgt.
Voeg nu beetje bij beetje de melk erdoor. Steeds goed roeren.
Haal van de warmtebron af en roer de losgeklopte eidooier door de saus.
Roer 1 eetlepel van de geraspte kaas door de saus.
Maak op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Opbouw van de ovenschotel (zie ook foto's .
Onderin de ovenschaal verdeel je de plakjes aardappel.
Daarop de kleine stukjes hardgekookt ei.
Hierop leg je de asperges naast elkaar.
Dan de ham in grove stukken.
Hierover verdeel je de béchamelsaus met een laagje geraspte kaas (niet teveel want dan overheerst de kaas boven de asperges.)
Zet de schaal plm. 25 tot 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot de schaal een mooie goudbruine kleur heeft gekregen.

Serveertip

In had de asperges heel gelaten wat een beetje moeilijkheden opleverde, vooral met opscheppen.
Je kunt de asperges natuurlijk ook in stukken verdeeld in de schaal doen.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top