Varkensschenkel met zuurkool (Schwein Haxe)

  • Duits, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 17-05-2021
  • Varkensschenkel met zuurkool (Schwein Haxe)

    Varkensschenkel met zuurkool (Schwein Haxe)

    Varkensschenkel met zuurkool (Schwein Haxe)

Duitse klassieker ! Ook Eisbein genoemd !  Eisbein is het deel van de varkenspoot dat zich tussen het knie- of ellebooggewricht en het spronggewricht bevindt. Deze schenkels hebben tijd nodig  om te garen maar hebben  bijzonder veel smaak . Serveer het met zuurkool en gekookte aardappelen. De klaargemaakte zuurkool is verrijkt met appel en ui. Een bereiding voor een koude dag waarop je wat extra energie kunt gebruiken.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
2 grote varkensschenkel
5 uien
5 plakken gezouten spek (circa 400 g)
75 cl Pied Boeuf tafelbier (donker)
1/2 L vleesbouillon
4 sneetjes brood
scherpe mosterd
4 el graanmosterd
boter
5 laurier blaadjes
2 tijm
2 kruidnagels
5 jeneverbessen
peper
zout
1 kg zuurkool natuur
1 appel
1kg aardappelen
graanmosterd
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze


-Verwarm de oven voor op 180 °C.
-Pel en snipper de uien. Kruid de schenkels met peper en zout. Haal de zwoerd van het spek en snijd het in reepjes.
-Smelt een flinke klont boter in een stoofpot met dikke bodem en kleur er de varkensschenkels in aan. Bak ze eerst op het vel en draai ze dan om.
-Haal het vlees uit de pot. Stoof de uien glazig en doe er het spek bij.
-Leg het vlees op de uien met spek. Giet er het bier bij.
-Kneus de jeneverbessen in een vijzel. Doe ze met de laurier, tijm en kruidnagel bij het vlees.
Besmeer de boterhammen met scherpe mosterd en leg ze in de pan. Giet er bouillon (of water) bij tot het vlees onder staat en zet een deksel op de pot.
-Laat de schenkels minstens 2 uur garen in de oven.

de zuurkool :

-Pel en snipper de uien. Schil de appel.
-Smelt een klont boter in een pan en stoof de uien glazig. Rasp er de appel bij en laat met het deksel op de pan even stoven.
-Doe de zuurkool in de pan. Giet er een scheutje bouillon of water bij en leg er laurier bij. Laat stoven met het deksel op de pan.

-Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
-Haal de schenkels voorzichtig uit de kookpot en schep eventueel het overtollige vet van de saus.
-Serveer de schenkels met zuurkool, gekookte aardappelen en de saus met spek. Geef er graanmosterd bij.

Bron

dagelijkse kost

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten