Aachener Printen

  • Duits, Nagerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 17-05-2021
  • Aachener Printen

    Aachener Printen

    Aachener Printen

  • Aachener Printen

    Aachener Printen

    Aachener Printen

Koekjes afkomstig uit de stad Aken in Duitsland. Ze lijken enigszins op peperkoek . Het deeg laten we minstens 1 dag rusten in de koelkast alvorens te gaan bakken, zodat alle kruiden goed ingedrongen zijn . 

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Specerijenmengsel voor Aachener Printen :

25 gram anijszaad
15 gram korianderzaad
15 gram kaneel
8 kruidnagels
zaadjes uit 10 kardemompeulen
1/8 muskaatnoot
3 pimentbessen

Aachener Printen
400 gram keukenstroop (suikerstroop)
20 milliliter water
125 gram fijne kandijsuiker
85 gram kristalsuiker
500 gram bloem
25 gram gesnipperde gekonfijte sinaasappelschil
20 gram specerijen voor Aachener Printen (zie hierboven)
1 eetlepel bruine rum
5 gram pottasche ( kalium carbonaat) kant en klaar te koop
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

-Maal in een kleine keukenmachine of koffiebonenmolen alle specerijen met elkaar fijn tot poeder. Bewaar in een afgesloten bakje .
-Doe het water met de stroop in een pannetje en verwarm zachtjes tot de stroop wat dunner is. Op die manier mengt de stroop makkelijker met de bloem.
-Omdat het een vrij stevig deeg is, gebruik de keukenmachine gemaakt.
- sinaasappelschil snijden in zeer kleine stukjes
-Doe de beide suikersoorten, de bloem en de fijngehakte sinaasappelschil in de kom van de keukenmachine en maal even door elkaar. Meng ook de specerijen erdoor.

-Los de pottasche op in de rum en verdeel dit over de bloem en meng even.
- Giet de warme stroop erbij en meng tot een stevig deeg. Doe het deeg in een bak of plastic zak en leg in de koelkast. Laat minimaal een nacht, maar 2 dagen kan ook, rusten zodat de smaak van de specerijen goed in het deeg trekt.
-Haal het deeg ± een half uur voordat je het verder wilt verwerken uit de koelkast.
-Bekleed een bakplaat met bakpapier.
-Verwarm de oven voor op 160C.

-Rol het deeg uit tot 5 millimeter dikte en snijd er rechthoekjes van ± 3 bij 4 centimeter uit. Leg de Aachener Printen op de bakplaat.
-Bak de koekjes in ±12-15 minuten gaar. Ze voelen dan misschien nog wat zacht en kleverig aan de onderkant, maar bij het afkoelen worden ze een stuk harder.
-Laat ze afkoelen op een rooster.

Bron

bijna net zo lekker als thuis

Serveertip

Eventueel kun je in het nog ongebakken deeg amandelen drukken of de koekjes na het bakken bestrijken met gesmolten chocolade of suikerglazuur.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten