1. Home
  2. Recepten
  3. Canadese keuken
  4. Canadese kaassoep

Canadese kaassoep

  • Canadees, Soep
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 16-05-2021

Ingrediënten 6 personen


250 gram gerookt spek, in blokjes van 0,5 cm
Klein scheutje olijfolie
2 middelgrote rode uien fijn gesneden
3 stengels bleekselderij fijn gesneden
1 middelgrote wortel fijn gesneden
2 teentjes knoflook fijn gesneden
4 eetlepels ongezouten roomboter ca 50 gram
6 eetlepels bloem ca 50 gram
750 ml kippenbouillon van een blokje of homemade
1 liter volle melk
350 gram cheddar (zelf raspen of voorverpakt, niet de plastic plakjes)
1 eetlepel tabasco of vervangen door 1 eetlepel sambal
1 eetlepel worcestersaus
150 ml bier bijv. een Vedett
versgemalen zwarte peper naar smaak, tip: gebruik veel!
gehakte peterselie of bieslook, voor garnering



Canadese kaassoep
Canadese kaassoep

De soep is hartig, vet, er zit een klein pitje in. De lichte biergeur doet denken aan een Canadese bruine kroeg, waar men elkaar belaagt met barkrukken terwijl het ijshockey op de achtergrond aanstaat. Ik kan je 100 procent aanraden om deze soep eens te maken, maar wellicht is het wel handig om eerst even je cholesterol te checken. 

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

-Pak een grote soeppan, bij voorkeur van gietijzer.
-Bak de bacon op middelhoog vuur in een klein scheutje olijfolie tot deze rondom verkleurt. Ongeveer 5 minuten.
-Voeg de ui, bleekselderij en wortel toe. Bak deze mee tot de ui glazig is, ongeveer 5 minuten.
-Fruit de knoflook even kort mee zonder dat deze verbrandt.
Roux en bouillon :
-Maak een roux : Pak een middelgrote pan en smelt de roomboter op middelhoog vuur. Voeg de bloem beetje bij beetje toe, en bak het geheel even kort aan zodat de bloem gaart.
-Doe de kippenbouillon beetje bij beetje bij de roux, en roer goed door met een garde. Breng dit aan de kook. Het wordt een lobbige massa. Zorg dat er geen grote stukken roux in zitten door goed door te roeren.
-Laat 5 minuten pruttelen tot je zeker bent dat de massa goed geemulgeerd is.
-Voeg de bouillon toe aan de rest van de soep en roer goed door, laat nog ca 10 minuten koken.

Verder met de soep :
-Voeg de melk toe aan de soep. Laat nog even opwarmen op middelhoog vuur, als je het zoet pruttelen draai je het vuur lager zodat de melk niet gaat koken.
-Laat de soep 15 minuten rustig pruttelen en roer ondertussen goed door.
-Roer de kaas, tabasco, worcestersaus en wat zwart peper erdoor tot de kaas gesmolten is en de soep glad is.
-Voeg het bier toe. De rest van het biertje kan je naast de soep serveren of gelijk opdrinken.

-Garneer met peterselie en veel zwarte peper om de soep een extra kick te geven.

Bron

Wereldgerechten



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcdepester


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcdepester
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top