1. Home
  2. Recepten
  3. Ierse keuken
  4. Tomatensoep
  5. BLAUWE KAAS TOMATENSOEP

BLAUWE KAAS TOMATENSOEP

  • Iers, Soep
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 16-05-2021

Ingrediënten 4 personen


8 grote rijpe vleestomaten Gehalveerd en zaad verwijderd
olijfolie
150 gram bacon of ontbijtspek (in een blok) Vega: deze vervangen door ' vegan speckreepjes'
1 eetlepel roomboter
2 middelgrote uien
3 stengels bleekselderij
3 teentjes knoflook
2 wortels Of een halve winterpeen
30 gram bloem
1250 ml kippenbouillon Vega: vervangen door paddenstoelenbouillon
250 gram blauwe kaas Bijv. Stilton, of Ierse blauwe kaas zoals Cashel Blue, of Crozier Blue.
1 eetlepel versgemalen zwarte peper
100 gram kookroom bij voorkeur rond de 20% vetgehalte. Een vettere room kan je eventueel mengen met volle melk.

Garnering :
croutons
peterselie fijn gehakt
paar cherry tomaatjes gehalveerd


Verder heb je nodig


Oven + bakpapier
Staafmixer of blender
Soep- of gietijzeren pan


BLAUWE KAAS TOMATENSOEP
BLAUWE KAAS TOMATENSOEP

In Ierland is een wereldberoemde pubcultuur.  In Ierse pubs wordt vaak soep geserveerd. Deze Ierse soep is een  zeer romige, hartige en licht pittige soep waarbij je naar elke hap alleen maar meer wil eten. Gevaarlijk lekker dus. Je kan deze soep maken met bacon/ontbijtspek blokjes, of je maakt een vega variant door Vegan Speckreepjes te gebruiken. Deze vleesvervanger heeft een mooie rokerige smaak en voldoende zoutgehalte. Je kan de kippenbouillon vervangen door paddenstoelenbouillon of groentebouillon. Succes!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Bereid de tomaten :
-Verwarm de oven voor op 220 graden.
-Was de tomaten en snijd deze in 4 kwarten. Verwijder de zaadjes en het vocht met een lepel.
-Pak een ovenrooster en bedek deze met bakpapier. Leg de tomaten met de snijdkant naar boven en besprenkel licht met olijfolie. Doe de tomaten in de oven voor ongeveer 35 minuten.
-Haal de tomaten na 35 minuten uit de oven.

De soepbasis :
-Snijd de bacon in blokjes.
-Snipper de uien, snijd de wortel, bleekselderij en de knoflook.
-Pak een soep- of gietijzeren pan.
-Bak de bacon in 1 eetlepel olijfolie tot deze bruint en knapperig wordt. Haal de bacon uit de pan, laat de olie en het bakvet in de pan zitten.
-Bak de ui, wortel en bleekselderij op middelhoog vuur totdat de ui zacht is.
-Bak de knoflook twee minuten mee.
-Voeg de bloem en 1 eetlepel roomboter toe aan de groente. Roer goed door totdat de bloem oplost.
-Voeg de bouillon toe. Breng aan de kook en laat een paar minuten pruttelen. Roer regelmatig door.

De soep bereiden :
-Verkruimel de blauwe kaas, en voeg dit toe aan de pan terwijl de soep kookt zodat de kaas oplost. Blijf regelmatig roeren.
-Voeg de tomaten, zwarte peper en kookroom toe.
-Pureer alles met een staafmixer of blender tot je een gladde maas overhoudt.
-Voeg de bacon toe aan de soep, roer door en breng op smaak met zout en peper.

Opdienen :
Dien de soep op met gehakte peterselie, croutons, een halve cherry tomaat en wat zwarte peper.

Bron

Wereldgerechten



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcdepester


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcdepester
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top