Ajvar

Ajvar

Smulweb imageSmulweb

Met Ajvar van de BBQ hoef je de Balkan niet meer in lockdown om te genieten van deze heerlijk zoete en pittige spread. Perfect bij gegrild vlees en groenten.

45 min bereiden

tussendoortje

4 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

Bereidingswijze

Zet in 10 stappen deze heerlijke Ajvar op tafel.

  1. Steek de barbecue aan.
  2. Leg de kolen aan één kant zodat je een warm (directe) en een koelere (indirecte) kant hebt. Verwijder het rooster, we grillen direct op de kolen.
  3. Leg de paprika's op de kolen. Grill tot ze helemaal zwart zijn, draai zo nu en dan om, dit duurt ongeveer 10-15 minuten.
  4. Doe de paprika's vervolgens in een grote kom en bedek deze met plasticfolie. Laat ongeveer 20 minuten nagaren en afkoelen. Verwijder dan de verkoolde schil en zaadlijsten aan de binnenkant van de paprika's.
  5. Prik de schil van de aubergine met een vork op meerdere plekken in om ontploffing tegen te gaan. Leg de aubergine op de koelere kant van de grill maar tegen de kolen aan. Dek de BBQ af met het deksel en grill tot de huid donkerder wordt en rimpelt, ongeveer 30 minuten, halverwege eenmaal draaien voor gelijkmatige garing.
  6. Haal de aubergine uit de kolen en laat hem ongeveer 10 minuten afkoelen. Halveer de aubergine in de lengte en schep met een lepel het vruchtvlees eruit.
  7. Fruit de knoflook in een beetje olijfolie.
  8. Doe de geroosterde rode paprika's, aubergine en knoflook in een keukenmachine met een stalen mes. Hak alles grof en voeg vervolgens de olie, azijn, suiker, zout en peper toe. Hak/mix verder tot alles fijn.
  9. Pak een sauspannetje en zet deze op middelhoog vuur. Laat de Avjar nog 30 minuten pruttelen, zodat deze iets dikker wordt.
  10. Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Sauzen