SABIH

  • Joods, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 16-05-2021
  • SABIH

    SABIH

    SABIH

Sabih wordt wel gezien als het kleine broertje van Falafel, er zijn ook wel degelijk overeenkomsten. Beide zijn vegetarisch, hebben doorgaans geen gebrek aan knoflook en worden geserveerd op een broodje. Sabih is écht Israëlisch streetfood. Je koopt Sabih in Jeruzalem op de hoek van de straat.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
4 grote, vers afgebakken Pita broodjes,
4 eieren
twee theezakjes
**Een bakje (zelfgemaakte) Amba (zie bij de tips)
3 grote aubergines
2 aardappels, middelgroot
3 el tahini pasta
Water
1 teen knoflook
Sap van 1 limoen
3 tomaten
1 komkommer
2 uien
Peper / zout
olijfolie
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

-Breng water aan de kook en voeg twee theezakjes toe, laat de thee even trekken. Kook de eieren 10 tot 15 minuten tot de hard gekookt zijn en bruin kleuren
-Laat de eieren schrikken en pel deze. Pak een vork, en prak de eieren tot kleine kruimels, breng dit in een schaaltje / bakje op smaak met peper, zout en een klein scheutje olijfolie. Daarna kan je het bakje afdekken en wegzetten.

-Fruit de knfolook in een beetje olie. Pak 3 eetlepels tahini pasta en mix dit met water totdat je een dikke saus hebt. Voeg de knoflook toe, breng op smaak met peper, zout en het sap van een limoen.

-Snij de aardappel in blokjes ter grootte van een dobbelsteen. Kook tot beetgaar en breng op smaak met peper/zout. Zet afgedekt weg.

-Snijd de aubergine in plakken van een halve centimeter dik. Ik heb hiervoor een snijmachine gebruikt maar een goed koksmes of een mandoline werkt ook gewoon. Halveer de plakken vervolgens in de breedt en in de lengte, zo krijg je stick van ca 7,5 cm.
- Bak de aubergine sticks of grill deze op de bbq (nog beter!) tot ze aan beide kanten bruin zijn
-Breng op smaak met peper, zout en olijfolie.

-Snijd de ui in grove ringen en fruit deze in olie. Was de komkommer en de tomaten. Ontdoe de tomaat en komkommer van zaadlijsten. Snijd de komkommer in sticks en de tomaat in plakjes. Meng de ui, de tomaat en de komkommer en breng op smaak met zout, peper, olijfolie en een tikkie limoensap.

-Verwarm de Pita kort in de oven of koekenpan. Smeer het brood rijkelijk in met de Amba, het ei-kruimel mengsel, de aardappelblokjes, de aubergine, de salade en als laatste héél véél Tahini saus.

Bron

wereldgerechten

Serveertip

**in dit recept wordt verwezen naar een link om Amba te maken. Amba is een mango chutney uit Irak. Dit recept kost ongeveer een half uur extra ( je vind het terug op smulweb)
- Als je hier geen tijd voor hebt kan je simpelweg een aantal stukjes zoete mango toevoegen.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten