Kip uit Normandie

  • Frans, Hoofdgerecht
  • 10-20 min.
  • Geplaatst op 10-05-2021
  • Kip uit Normandie

    Kip uit Normandie

    Kip uit Normandie

Normandië (Frankrijk) staat bekend om zijn gastronomie. Specialiteiten van de streek zijn onder andere kazen, zoals de camembert, maar ook appels en room zijn typerend voor Normandië.
Van de appels wordt onder meer calvados en cider (appelwijn) gemaakt..Deze kip, gebakken met wat spekreepjes, wordt gestoofd in calvados (optioneel) en cider. De saus wordt afgemaakt met mosterd en crème fraîche.
Mijn recept is een samenstelling van diverse in kookboeken en op internet gevonden recepten.

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
20 gram roomboter
4 kippendijtjes
50 gram magere spekreepjes
4 sjalotjes, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
½ eetlepel bloem
1 borrelglaasje calvados (optioneel)
250 ml droge appelcider
½ eetlepel dijonmosterd
150 ml crème fraîche
Gehakte peterselie

1 appel geschild, in 8 partjes
2 theelepels suiker
10 gram roomboter
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Hapjespan of grote koekenpan, die ook in de oven kunnen
kleine koekenpan

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 170 graden boven- en onder-warmte.
Smelt de helft van de boter in een hapjespan of grote koekenpan.
Kruid de kip met zout en peper en braad de kip snel rondom bruin. Haal de kip uit de pan en zet apart.
Bak in het overgebleven vet de spekjes bruin. Bak de sjalot-snippers en de knoflook even mee tot glazig. Roer de bloem erdoor. Laat 2 minuten garen.
Blus af met de calvados (opioneel) en de appelcider.
Doe de kip weer terug in de pan en zet de pan ongeveer 45 minuten in het midden van de op 170 graden voorverwarmde oven.

Smelt plm. 10 minuten voor het einde van de stooftijd van de kip 10 gram roomboter in een kleine koekenpan. Laat de suiker hierin smelten. Bak hierin de appelpartjes in een paar minuten aan beide zijden goudbruin.

Haal de kip uit de oven en ook uit de pan. Roer de mosterd en crème fraîche door het overgebleven vocht. Laat dit wat inkoken tot de saus wat dikker is.
Leg de kip en de appelpartjes in de saus en garneer met gehakte peterselie.

Serveertip

Lekker met doperwten, sperziebonen, snijbonen, bloemkool, gebakken aardappelen, aardappelpuree.

Laatste reacties

pwiggers avatar
pwiggers 29-05-2021

Jij ook bedankt finegourmet voor je reactie bij mijn recept. Blij dat de kip in de smaak is gevallen. Groetjes en fijn weekend, Petra Wiggers

finegourmet avatar
finegourmet 28-05-2021

Het was heerlijk. Dank je wel.

pwiggers avatar
pwiggers 24-05-2021

Dank je wel voor je "lekkere" reactie. Ik krijg er zelf gelijk weer trek in. Heel leuk om te horen.Groet, Petra

namnack2 avatar
namnack2 23-05-2021

Ze liggen in de over te pruttelen. Ruikt geweldig. Dank voor de upload.

pwiggers avatar
pwiggers 18-05-2021

Bedankt Cecile, fijn om te horen dat jullie de kip lekker vonden. Fijne dag nog, lieve groet, Petra

Cecileg avatar
Cecileg 16-05-2021

Het was weer heerlijk Petra! Ik had nog niet eens de appelstukjes erop gelegd, maar het smaakte voortreffelijk. Lieve groet Cecile

pwiggers avatar
pwiggers 14-05-2021

Is erg lekker poebeerr, gewoon proberen. Hoor graag van je hoe je het vond. Fijn weekend en groetjes, Petra

poebeerr avatar
poebeerr 14-05-2021

Lijkt me apart; kip met 'appelsaus'. Misschien komend weekend maken.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten