1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Franse keuken
  5. Kip uit Normandie

Kip uit Normandie

  • Frans, Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 10-05-2021

Ingrediënten 2 personen


20 gram roomboter
4 kippendijtjes
50 gram magere spekreepjes
4 sjalotjes, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
½ eetlepel bloem
1 borrelglaasje calvados (optioneel)
250 ml droge appelcider
½ eetlepel dijonmosterd
150 ml crème fraîche
Gehakte peterselie

1 appel geschild, in 8 partjes
2 theelepels suiker
10 gram roomboter


Verder heb je nodig


Hapjespan of grote koekenpan, die ook in de oven kunnen
kleine koekenpan


Romige kip gestoofd in cavados en cider.
Romige kip gestoofd in cavados en cider.

Normandië (Frankrijk) staat bekend om zijn gastronomie. Specialiteiten van de streek zijn onder andere kazen, zoals de camembert, maar ook appels en room zijn typerend voor Normandië.
Van de appels wordt onder meer calvados en cider (appelwijn) gemaakt..Deze kip, gebakken met wat spekreepjes, wordt gestoofd in calvados (optioneel) en cider. De saus wordt afgemaakt met mosterd en crème fraîche.
Mijn recept is een samenstelling van diverse in kookboeken en op internet gevonden recepten.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 170 graden boven- en onder-warmte.
Smelt de helft van de boter in een hapjespan of grote koekenpan.
Kruid de kip met zout en peper en braad de kip snel rondom bruin. Haal de kip uit de pan en zet apart.
Bak in het overgebleven vet de spekjes bruin. Bak de sjalot-snippers en de knoflook even mee tot glazig. Roer de bloem erdoor. Laat 2 minuten garen.
Blus af met de calvados (opioneel) en de appelcider.
Doe de kip weer terug in de pan en zet de pan ongeveer 45 minuten in het midden van de op 170 graden voorverwarmde oven.

Smelt plm. 10 minuten voor het einde van de stooftijd van de kip 10 gram roomboter in een kleine koekenpan. Laat de suiker hierin smelten. Bak hierin de appelpartjes in een paar minuten aan beide zijden goudbruin.

Haal de kip uit de oven en ook uit de pan. Roer de mosterd en crème fraîche door het overgebleven vocht. Laat dit wat inkoken tot de saus wat dikker is.
Leg de kip en de appelpartjes in de saus en garneer met gehakte peterselie.

Serveertip

Lekker met doperwten, sperziebonen, snijbonen, bloemkool, gebakken aardappelen, aardappelpuree.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers


Reacties (8)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top