Côte de boeuf met koffie-speculaaskruidenrub
- Belgisch, Hoofdgerecht
- 30-60 min.
De smaken van de winter in combinatie met een prachtig, feestelijk stuk côte de boeuf met een overheerlijke sjalottenjus !
Ingrediënten 4 recipe.people
1¼ kg côte de boeuf½ el gemalen koffie
½ el koek- en speculaaskruiden
1 tl gedroogde oregano
1 tl kristalsuiker
½ tl gemalen witte peper
1 tl zout
60 g ongezouten roomboter
250 g sjalot
20 g verse gember
2 tenen knoflook
150 ml water
Benodigdheden
vershoudfoliebakpapier
keukenthermometer
aluminiumfolie
Bereidingswijze
- Haal de côte de boeuf 2 uur van tevoren uit de koelkast. Leg uit de verpakking op een bord en dek af met vershoudfolie.
-Verwarm de oven voor op 130 °C.
-Maak de rub door de koffie, speculaaskruiden, oregano, suiker, peper en het zout te mengen.
-Dep het vlees droog met keukenpapier. Bestrooi rondom met de rub en druk het er een beetje in.
- Verhit ⅓ van de boter in een ruime koekenpan op hoog vuur. Braad het vlees in 3 min. rondom aan. Gebruik de tang om te keren ( prik niet in het vlees!)
-Leg de côte de boeuf op een met bakpapier bekleed bakblik.
-Steek de thermometer in het midden van het vlees, zorg dat deze het bot niet raakt.
-Zet ca. 40 min. in het midden van de oven tot de thermometer 55 °C (medium rare) aangeeft. Haal uit de oven en laat losjes afgedekt onder aluminiumfolie 15 min. rusten.
Maak ondertussen de jus :
-Pel en halveer de sjalotten en schil en snijd de gember heel fijn.
-Snijd de knoflook in plakjes.
-Verhit ⅓ van de boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
-Bak de sjalotten in 10 min. rondom goudbruin.
-Voeg de gember toe, bak 5 min. mee en voeg na 3 min. de knoflook toe.
-Blus af met het water en het overgebleven braadvocht van het vlees.
- Roer de aanbaksels in de pan los met een spatel.
-Kook voor de helft in en zet het vuur uit.
- Voeg de rest van de boter toe, roer door en breng op smaak met peper en zout.
-Snijd het vlees op de draad in plakjes (trancheren) en serveer met de sjalottenjus.
Bron
ah