Carne Estufada – Portugees stoofvlees -

  • Portugees, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 06-05-2021
  • Carne Estufada – Portugees stoofvlees -

    Carne Estufada – Portugees stoofvlees -

    Carne Estufada – Portugees stoofvlees -

In Portugal wordt het stoofvlees bereid met een zogenaamde refogado, een mengsel van ui, knoflook en tomaat in vet – meestal olijfolie – gestoofd. Deze refogado is een basis die je in heel veel vlees en visrecepten tegenkomt. Je kunt bijna zeggen dat dit de ‘ziel' van de Portugese keuken is.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
600 gr runderlappen in blokjes van ongeveer 2 x 2 cm
100 gr gerookte bacon aan een stuk
1 chouriço corrente (een zachte niet gedroogde chorizo)
2 flinke uien
3 tenen knoflook
2 blaadjes laurier
200 ml tomatenpulp (crushed tomatoes of gezeefde tomaten)
350 ml runderfond
100 ml rode wijn
3 sneetjes pão da avo of een ander Portugees broodje (wat grof lichtbruin)
mosterd
1 flinke el bloem
banha (reuzel) om in te braden
1 el tijm
1 el paprikapoeder
zout en peper
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

-Verwijder eventueel het harde vel van de bacon en snij de bacon in blokjes, niet te fijn;
-Smelt in een braadpan een klein beetje reuzel en bak op een laag vuur de bacon uit tot het vet uit de bacon ook gaat smelten. Neem hiervoor gerust een beetje de tijd, een minuut of 10 tot 15 zeker;

-Haal het vel van de chouriço en snij de worst in blokjes;
- Snij de uien in blokjes en hak de knoflook fijn;
- Wanneer je geen tomatenpulp hebt maar wel bijvoorbeeld gepelde tomaten of tomatenblokjes kun je deze in de keukenmachine fijnmalen;
- Snij de broodjes in plakken van ongeveer 1 cm en besmeer deze ruim met de mosterd.

- Neem met een metalen schuimspaan de bacon uit het vet (dit is echt heel heet) en leg de blokjes uitgebakken bacon in de snelkookpan;
- Voeg een beetje reuzel toe en bak hierin het rundvlees mooi bruin. Doe dit in gedeelten zodat het vet niet teveel afkoelt;
- Leg het gebraden rundvlees ook in de snelkookpan;

Gebruik het achtergebleven vet nu om hierin de refogado te maken :
- Voeg de uien toe en roer deze goed door het vet;
- Als de uien van kleur veranderen en glazig gaan worden voeg je er de knoflook, de chouriço en de laurier aan toe;
- Laat dit mengsel rustig in het vet stoven tot de uien helemaal glazig zijn;
- Voeg nu een volle eetlepel bloem toe en roer het goed door;
- Laat dit papje even garen, gedurende een minuut of anderhalf en blus het af met de wijn; Goed roeren om klontjes te voorkomen;
- Giet de saus over het vlees in de snelkookpan;

-Voeg nu ook de runderfond toe en de tomatenpulp;
-Roer alles goed door en breng het aan de kook tot het een gebonden saus vormt;
- Roer dan de tijm en de paprikapoeder erdoor en breng op smaak met zout en peper;

Als het goed is staat het vlees net onder de vloeistofspiegel. Voeg zo nodig een beetje water of bouillon toe.

- Leg de sneetjes brood nu met de mosterdzijde naar onderen op de saus en druk ze even onder de vloeistofspiegel;

-Sluit de pan en breng hem op druk op een hoog vuur;
-Zodra de pan begint te sissen kun je hem op een laag vuurtje plaatsen, de pan mag heel zacht blijven sissen;
- Na 45 minuten draai je het vuur uit en laat de pan rustig afkoelen tot de druk ervan af is;

Bron

de K van Koken

Serveertip

In de snelkookpan heb je ongeveer 45 minuten nodig, heb je tijd genoeg , reken dan op minstens 1 u 30

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten