Bisque de crevettes (een heerlijk garnalensoepje)
- Frans, Soep
- 60-120 min.
Als echte liefhebber van de Franse keuken was dit een goede ontdekking.
Toegankelijk recept met een verrassend lux resultaat!
Ingrediënten 4 recipe.people
1 kleine ui1 winterwortel
1 prei
1 tomaat
flinke steek roomboter
400 g ongepelde garnalen -> mag ook uit de diepvries, dan wel voor bereiding volledig laten ontdooien
Optioneel: bakje rivierkreeftjes
Cognac
150 cc droge witte wijn
2 el tomatenpuree
4 seisoenen peper (enkele draaien met de molen)
Zeezout (enkele draaien met de molen)
1 laurierblad
1 tl oregano
Enkele takjes verse peterselie
2 eetlepels bloem
Beetje geslagen room of crème fraîche
Verse dille
Houten prikkers (geweekt in water)
Bereidingswijze
Schil en snijd de ui, wortel, prei in grove stukken. Gebruik van de prei alleen het wit en lichtgroene deel.
Fruit de groente in de boter in een ruime soeppan. Voeg de gesneden tomaat toe en bak even aan.
Pel voor iedere persoon 2 garnalen (bewaar de schillen) en houdt apart (evt. een aantal extra voor het vlees)
Voeg de ongepelde garnalen en de schillen toe aan de groenten, bak alles al omscheppend in ± 10 minuten verder bruin. Stamp de garnalen tijdens het bakken plat zodat de ‘sappen' eruit komen.
Verwarm een scheut cognac in een soeplepel eerst boven het vuur, laat de vlam erin komen, schenk dit de dan over de gestampte garnalen. Roer goed door.
Voeg dan de wijn, tomatenpuree, zout, peper, het laurierblad en de oregano toe. Roer de bloem met een ½ dl water tot een glad papje en roer dit samen met de peterselie bij de garnalenmassa. Giet er 1 liter water bij en laat de soep op een laag vuur 50 minuten ‘trekken'.
Schenk dan de soep in een fijne zeef en druk en pers alles zo goed mogelijk door de zeef.
Zet apart tot vlak voor serveren
Rijg de gepelde garnalen aan de prikkers (2 per prikker) en bestrooi deze met een snufje zeezout. Bak in een pan gaar. Doe dit ook met de evt extra opzij gelegde garnalen.
Verwarm ondertussen de soep.
Verdeel de rivierkreeftjes of de fijngesneden extra garnalen over de soepkommen.
Schenk hier de warme bisque overheen. Garneer met een theelepel geslagen room of crème fraîche en dille
Bron
visrecepten.nl