Blauwe hap

  • Indonesisch, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 25-04-2021
  • Blauwe hap

    Blauwe hap

    Blauwe hap

De blauwe hap, nee dat heeft niks met racisme te maken ,  maar het blauw is gewoon de kleur van de nederlandse marine. 
mijn opa was landmacht , maar wist even goed een prima nasi te toveren.
Altijd op woensdag , geen idee waarom , een gebakken rijst met heel veel variaties.
In WWII werdt er zelfs cornedbeef  gebruikt wat ze van de engelsen kregen. 
dat gaan we niet doen , het is een simpel maar smaakvolle nassi.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
350 gr varkensfilet, mag best vetje aanzitten.
75 gr gekookte achterham/ontbijtspek heel klein gesneden
optioneel : 150 gr kleine noorse garnalen , die waren er natuurlijk vaak niet.
2 uien
1 flinke prei
200 gr taugeh
bosje bladselderij, alléén de blaadjes
2 tl. knof pasta
sambal oelek of andere sambal naar smaak (minstens 1 theelepel)
scheut ketjap manis
1 tl. vis saus
1 tl korianderpoeder
1 tl geroosterde trassi
1 maggi blokje , die hele kleine 4-kante
400 gr langkorrelige rijst
6 eieren
bosui
scheut olie
boter.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
diepe pan/wok
bak pan voor de eitjes
kookpan
messen etc.

Bereidingswijze

Kook de rijst enkele uren van te voren. Laat de rijst in een lage, brede schaal helemaal afkoelen, schep af en toe om. Dek dan de rijst af,
Bereid de groenten voor. Was de prei, snijd in smalle ringen.
Bestrooi de blokjes varkensfilet met peper en korianderpoeder.
Klop de eieren los met een eetlepel water, peper, zout en geelwortelpoeder. Verhit olie in een koekepan, bak op laag vuur een omelet. , laat iets afkoelen, en snijd in smalle reepjes..

Neem een grote pan. Giet er voldoende olie in dat de bodem net bedekt is met een laagje, verhit de olie. Doe nu de vleesblokjes en het ontbijtspek erbij. Braad het varkensvlees aan alle kanten aan, zet het vuur dan iets lager en bak tot het gaar is.
Haal het vlees als het gaar is uit de pan.
Fruit de ui , doe er als de ui begint de kleuren de knoflook bij, en na tien tellen sambal, korianderpoeder, het verkruimelde bouillonblokje, en trassi. Fruit nog enkele tellen op hoog vuur, doe dan de prei erbij. Als de prei is geslonken selderie erbij. Doe nu de ketjap in de pan en doe ook het vlees er weer bij.
Je kunt de nasi meteen maken door de rijst erdoor te doen en mee te bakken.
doe de rijst in kleine porties.

Bron

marine

Serveertip

opdienen doe je natuurlijk met allerlei lekkers wat er in je huis is maar toen niet aan boord ( vaak ) kroepoek , atjar, sateh etc.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten