1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Turkse keuken
  5. KARNIYARIK: gevulde aubergine met bulgurrijst

KARNIYARIK: gevulde aubergine met bulgurrijst

  • Turks, Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 22-04-2021

Ingrediënten 4 personen


4 aubergines
600 g kalfsvlees
500 g bulgurrijst
1 tomaat
1 rode paprika
1 groene paprika
1 ui
1 teentje look
2 el geklaarde boter
3 el tomatenpuree
1 l groenten- of vleesbouillon
geraspte kaas
olijfolie
peper - zout



KARNIYARIK: gevulde aubergine met bulgurrijst
KARNIYARIK: gevulde aubergine met bulgurrijst

Karnıyarık of Qarnıyarıq is een gerecht uit de Turkse keuken, bestaande uit aubergine gevuld met een mix van gebakken gehakte uien, knoflook, zwarte peper, tomaten, groene peper, peterselie en gehakt of kalfsvlees . Vaak wordt karnıyarık geserveerd met pilav.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Verwijder de schil van de aubergines met een dunschiller (zodat de aubergines een streeppatroon krijgen in de lengte). Snij de aubergines aan één zijde in. Rooster de aubergines 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200° C.

Snij het kalfsvlees in blokjes. Snij ook de ui en telkens drie kwart van de paprika's in blokjes, maar maak ze iets groter dan het vlees.

Fruit de ui aan in een scheut olijfolie en voeg als de ui licht gekleurd is het vlees toe. Laat twee minuten bakken en voeg dan de paprika's toe.

Meng er 2 eetlepels geklaarde boter onder en voeg daarna 1 eetlepel tomatenpuree toe. Kruid af met peper en zout. Overgiet met 100 ml bouillon en laat tien minuten koken tot het vocht bijna verdampt is.

Haal de aubergines uit de oven en prak het vruchtvlees zodat er wat ruimte ontstaat in het €auberginebootje'. Kruid met zout en vul op met de groentjes en het vlees.

Leg een extra kwartje tomaat op de aubergines en rasp er wat kaas over. Je kan ook een beetje paprikapoeder over de kaas strooien voor de kleur. Plaats de bootjes opnieuw in de oven tot de kaas gegratineerd is.

Snipper voor de bulgurrijst een halve ui en doe hetzelfde met de overgebleven kwartjes paprika. Doe een scheut olijfolie in een pan met anti-aanbaklaag en fruit hierin de ui en paprika aan. Meng er een eetlepel tomatenpuree onder.

Doe de bulgurrijst in de pot en giet er bouillon over zodat de rijst ongeveer 1,5cm onder staat. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat rustig verder gaar pruttelen in ongeveer 7 minuten. Laat na het koken de rijst 10 minuten rusten met een stukje keukenpapier tussen pot en deksel.

Zeef de tomatensaus en voeg nog een extra eetlepel tomatenpuree en een flinke scheut bouillon toe. Kruid met peper en zout en laat enkele minuutjes inkoken.

WERK AF:

Werk af met een beetje gesnipperde bladpeterselie.

Bron

Njam



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcdepester


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcdepester
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top