1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Ovenschotel gebakken witlof met spekjes appel en gember

Ovenschotel gebakken witlof met spekjes appel en gember

  • Nederlands, Ovenschotel
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 18-04-2021

Ingrediënten 2 personen


600 gram kruimige aardappelen
50 ml warme melk
4 stronkjes witlof, in ringen gesneden
1 eetlepel zonnebloemolie
100 gram magere gerookte spekreepjes
1 sjalotje, gesnipperd
1 appel (Elstar), geschild zonder klokhuis, in kleine stukjes
Peper, zout
Mespunt nootmuskaat
4 eetlepels gembersiroop (woksaus Conimex)
Paar druppels tabasco
25 gram geraspte belegen kaas


Verder heb je nodig


Pan voor de aardappelen
grote koekenpan of hapjespan
ovenschotel


gebakken witlof met spekjes, appel en gemberwoksaus, lekker als bijgerecht en met puree als ovenscho
gebakken witlof met spekjes, appel en gemberwoksaus, lekker als bijgerecht en met puree als ovenscho
Ovenschotel gebakken witlof met spekjes appel en gember
Ovenschotel gebakken witlof met spekjes appel en gember
Ovenschotel gebakken witlof met spekjes appel en gember
Ovenschotel gebakken witlof met spekjes appel en gember

De witlof wordt gebakken (gekaramelliseerd) met de gember-woksaus. Witlof, spekjes, appel en gember vormen een heerlijke combinatie. De aardappelen heb ik gestampt, er een stevige puree van gemaakt en de gekaramelliseerde witlof door de aardappelpuree gemengd. Daarna de schaal met een klein beetje kaas nog even in de oven.
Hou je niet van kaas doe er dan een laagje panko of paneermeel over.
Wij hebben er saucijzen bij gegeten die ik tevoren rondom bruin had gebakken en met de witlof in de oven verder heb gegaard. (ziefoto). Erg lekker allemaal.
Je kunt de witlof natuurlijk ook als bijgerecht eten, dus zonder de aardappelpuree, maar bijvoorbeeld een gekookte aardappel ernaast

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Kook de aardappelen gaar in water met zout. Giet de aardappelen af en laat ze goed droogstomen. Maak van de aardappelen met de warme melk een stevige aardappelpuree.

Verhit de olie in een hapjespan of grote koekenpan.
Bak hierin de spekreepjes lichtbruin en knapperig.
Bak de sjalot-snippers en de stukjes appel even mee.
Doe de witlof erbij en bak de witlof op hoge warmtebron plm. 3 minuten mee onder voortdurend omscheppen.
Voeg de gembersiroop hieraan toe en bak nu zolang tot het vocht is verdwenen en de witlof is gaan karamelliseren.
Schep de witlof door de aardappelpuree.
Maak op smaak met peper, zout, nootmuskaat en een paar druppels tabasco.Doe de stamppot over in een ovenschaal.
Bedek de stamppot met een dunne laag geraspte kaas en laat plm. 20 minuten bakken in het midden van een op 200 graden voorverwarmde oven tot de kaas is gesmolten.

Serveertip

Hou je niet van kaas doe er dan een laagje panko of paneermeel over.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers


Reacties (3)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top