Peren opleggen
- Belgisch, Nagerecht
- 30-60 min.
Opgelegde peren zijn niet alleen lekker als dessert met een bolletje ijs maar ook als ontbijt of als bijgerecht.
Ingrediënten 4 recipe.people
1,5 kg peren500 ml witte wijnazijn
600 g suiker
1 l water
50 ml citroensap
Kruiden:
1 stokje kaneel
1 takje citroentijm
1 kruidnagel
2 kardemompeultjes
1 steranijs
4 mini gedroogde chilipepers
Bereidingswijze
-Steriliseer je bokalen + deksel vooraf en ga secuur tewerk.
-Doe de witte wijnazijn, water, suiker, citroensap en de kruiden in een pan en breng het mengsel aan de kook tot dat de suiker is opgelost.
-Schil ondertussen de peren, snijd doormidden en verwijder het klokhuis. Voeg de peren toe aan de suikersiroop.
-Laat ze zachtjes pruttelen zodat ze ‘garen' gedurende 5 minuten.
-Schep de perenstukjes voorzichtig uit de warme vloeistof en schep ze in een bokaal. Kook de siroop verder tot hij voor de helft is ingekookt.
-Verdeel de siroop samen met de kruiden over de bokalen bij de stukjes peer. Sluit de potten goed af en zet ze ondersteboven.
-Laat de potten 10 minuten ondersteboven staan. Draai ze opnieuw om zodra de bokalen volledig afgekoeld zijn.
Bewaartijd: minstens 3 maanden
Bron
lekker van bij ons
Serveertip
Lekker bij:
Dessertje, vb. een bolletje vanille-ijs met geroosterde amandelen
Ontbijt, vb. bij een kommetje yoghurt met granola
Diner, vb. bij een gehaktbroodje