Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

  • Bulgaars, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 16-04-2021
  • Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

    Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

    Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

  • Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

    Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

    Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

  • Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

    Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

    Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

  • Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

    Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

    Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

  • Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

    Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

    Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

  • Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

    Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

    Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

  • Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

    Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

    Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

  • Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

    Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

    Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

  • Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

    Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

    Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

  • Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

    Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

    Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

  • Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

    Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

    Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

  • Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

    Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

    Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

  • Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

    Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

    Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

  • Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

    Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

    Bulgaarse Kavarma (met varkensvlees)

Kavarma is een van de meest populaire maaltijden in Bulgarije, die buiten het land zelf niet zo bekend is. Deze versie is met varkensvlees, dat in Bulgarije erg populair is, maar kan ook met ander vlees. Pas indien nodig de bereidingstijd aan.
De basisbereiding is dat eerst het vlees (in de pan) wordt gebakken en dan in de ovenschaal gaat, daarna hetzelfde met de groenten en als laatste wordt het stoofvocht toegevoegd.
Dit is ook weer zo'n gerecht dat je het beste in een dubbele hoeveelheid kunt maken want de tweede dag is het zelfs nog lekkerder. Om toch niet elke dag hetzelfde te eten heb ik er de tweede dag weer een iets andere draai aan gegeven.
De eerste dag heb ik het geserveerd met gekookte aardappelen en de tweede dag heb ik het als "Guvetche" opgewarmd en in een stenen potje (met deksel) met een plakje feta (Sirene) en een ei erop en dan nog een kwartiertje in de oven gezet. Lekker voor hierbij is een stuk (Turks) brood.

TIP: Lekker met Bulgaarse-shopska-salade
 

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
- 600 gr. varkensvlees, niet te mager
- 2 uien
- 1 prei
- 1 teen knoflook
- 250 gr. champignons (of andere paddenstoelen)
- 2 paprika's (of 4 als je puntpaprika's gebruikt)
- 1 tl. bonenkruid (in Bulgarije gebruiken ze tsjoebritsa)
- 1 laurierblad
- ½ tl. scherp paprikapoeder
- 1 blik tomaten (400 ml)
- (olijf)olie
- 1 el bloem
- groentebouillon
- peper en zout
- bladpeterselie
- optioneel: feta en eieren
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

- Snij het vlees in blokjes, kruid het met zout en peper en bestrooi het met bloem.
- Verhit 3 el. olie in een pan en bak het op hoog vuur rondom mooi bruin.
- Doe het vlees in een ovenschotel.
- Snipper de uien en snij de prei in stukjes. Bak het in het achtergebleven vet op matig vuur tot het glazig wordt. Doe er het gehakte teentje knoflook bij.
- Snij de paprika's in stukken en de champignons in plakjes. Die mogen er ook bij, samen met het bonenkruid. Laat het nog twee minuutjes al omscheppend staan.
- Haal dan de pan van het vuur, roer het paprikapoeder erdoor en dan meteen de tomaten. Maak ze klein met een mes of houten lepel, doe er het laurierblad bij en giet de inhoud van de pan over het vlees in de ovenschaal.
- Kruid het met zout en peper, giet er wat groentebouillon bij zodat alles net bedekt is, plus twee eetlepels olie.
- Zet het in een koude oven, draai de temperatuur op 100 graden en ga iets anders doen. Na een uur of vier ga je eens kijken hoe het ermee staat. Een uurtje later mag ook. de stoofschotel is goed als het vlees mooi zacht is en het vocht wat is ingekookt tot een dikke, stevige saus.
- Strooi peterselie over de kavarma en serveer met rijst, gekookte aardappelen, aardappelpuree, gebakken aardappeltje of met grof bruinbrood.
- Optioneel: als Guvetche zoals ik het de 2e dag heb gemaakt, met feta en ei erop, serveren in een 1 persoons potje (van aardewerk) met deksel erop.

Bron

www.ajvar.nl / aangepast en er een eigen draai aan gegeven, in eigen keuken gemaakt en gefotografeerd

Laatste reacties

wilmiewillemse avatar
wilmiewillemse 20-04-2021

Hoi poeberr, ik heb het (nog) niet in een supermarkt gezien, maar ik moet eerlijk gezegd toegeven dat ik er ook niet echt naar gezocht heb omdat ik het alternatief "bonenkruid" in huis had. Als ik het ergens tegenkom zal ik het je laten weten. Bedankt voor het bewaren en je reactie. Groetjes van Wilmie _O_

poebeerr avatar
poebeerr 20-04-2021

Dat ziet er lekker uit. Ik heb tsjoebritsa opgezocht. Dat lijkt me een lekkere veelzijdige kruidenmix. Ik heb hem uiteraard op internet gevonden, maar weet jij of hij ook in een supermarkt te koop is?

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten