1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Indonesische keuken
  5. Gado-Gado (van de Balinese kookles)

Gado-Gado (van de Balinese kookles)

  • Indonesisch, Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 09-04-2021

Ingrediënten 6 personen


Voor de pindasaus:
- 225 gram pinda's (gefrituurd)
- 1 stukje kentjoer (of 1 tl)
- 2 kemirie noten
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode peper
- 1 kleine tomaat (of een halve)
- 5 el ketjap manis
- 1 limoen
- zout
- ½ kopje water

Voor de groenten:
- 250 gram (spits)kool, in dunne reepjes gesneden
- 250 gram sperzieboontjes of kousenband, in stukjes gesneden
- 250 gram bloemkool, in roosjes
- 125 gram taugé
- 500 gram tofu
- ½ komkommer
- plantaardige olie

Optioneel: gekookte eieren en kroepoek oedang



Gado-Gado (van de Balinese kookles)
Gado-Gado (van de Balinese kookles)
Gado-Gado (van de Balinese kookles)
Gado-Gado (van de Balinese kookles)
Gado-Gado (van de Balinese kookles)
Gado-Gado (van de Balinese kookles)
Gado-Gado (van de Balinese kookles)
Gado-Gado (van de Balinese kookles)
Gado-Gado (van de Balinese kookles)
Gado-Gado (van de Balinese kookles)
Gado-Gado (van de Balinese kookles)
Gado-Gado (van de Balinese kookles)
Gado-Gado (van de Balinese kookles)
Gado-Gado (van de Balinese kookles)
Gado-Gado (van de Balinese kookles)
Gado-Gado (van de Balinese kookles)
Gado-Gado (van de Balinese kookles)
Gado-Gado (van de Balinese kookles)
Gado-Gado (van de Balinese kookles)
Gado-Gado (van de Balinese kookles)
Gado-Gado (van de Balinese kookles)
Gado-Gado (van de Balinese kookles)
Gado-Gado (van de Balinese kookles)
Gado-Gado (van de Balinese kookles)

Gado gado is een Indonesisch groentegerecht wat in Nederland vooral bekend is van de Chinees. Deze Balinese gado-gado die ik in Bali op de kookles leerde maken is toch wel heel anders.
Toch zijn er wel enkele overeenkomsten te bespeuren. Allereerst zijn het toch veelal wel groenten die de boventoon voeren in het gerecht en daarin is natuurlijk nogal wat variatie mogelijk. De pindasaus die ik daar van de pinda af aan leerde maken lijkt natuurlijk in de verste verte niet op de pindasaus die hier vaak gebruikt wordt. Verder deden we er op de kookles tofu in en juist geen eieren en kroepoek. Ik ben van mening dat het gerust met alledrie kan
Daarom zet ik ze ook als "optioneel" bij de ingrediënten.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

- Ik had rauwe pinda's van de toko en die heb ik eerst in een laagje olie gefrituurd. Heb je geen rauwe pinda's dan is dit natuurlijk niet nodig.
- Doe de pinda's in een blender of keukenmachine, (tijdens de kookles op Bali maakten we gebruik van een traditionele vijzel) voeg de in stukjes gesneden tomaat, rode peper (zonder zaadjes), knoflook, kemirie noten en geraspte kentjoer toe. Mix het geheel met het water erbij tot een mooie gladde pasta.
- Verwarm het geheel in een pannetje en voeg de ketjap en limoensap toe. Maak op smaak met zout en roer het geheel goed door tot een glad geheel.
- Blancheer de spitskool, boontjes en bloemkool 2 tot 3 minuten en de taugé 1 minuut. Laat alles goed uitlekken in een vergiet. Schil de komkommer en snij in schijfjes.
- Snij de tofu in blokjes en frituur deze tot goudbruin.
- Meng in een grote schaal de groenten en tofu door elkaar en giet er de warme saus overheen.
- Optioneel: Maak het geheel af met gehalveerde gekookte eieren en stukjes kroepoek.

Bron

Jambangan Bali Cooking Class



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wilmiewillemse


Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wilmiewillemse
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top