1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Ossenstaartsoep - de lekkerste

Ossenstaartsoep - de lekkerste

  • Nederlands, Soep
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 07-04-2021

Ingrediënten 6 personen


Rundvlees met bot - een grote ossen(runder)staart, of een paar stukken runderschenkel, eventueel gehakte kalfsribben.
Ruim water, zodat het vlees goed onder blijft staan bij het pruttelen (verdampen).

1 grote ui, 1 winterpeen, 20cm witte prei stengel, eventueel bosje bladpetercelie.
Kruiden:
6 verse laurierbladen (4 gedroogde).
(10 jeneverbessen)
6 kruidnagels.
6 pimentkorrels.
2 geplette tenen knoflook.
2 tl tijm en oregano (eventueel n snuf rozemarijn, tl gemberpoeder).
2 tl lavaspoeder (maggikruid) - of vers uit eigen tuin een stuk stengel met bladen.
1/2 el gedroogde selderij/ 2 stengels bleekselderij in grove stukken, of beter nog een aantal blokjes knolselderij.
wat roomboter met olijfolie om het vlees in te bruinen en de ui te karamelliseren.
Scheut balsamico, ruim rode wijn.
Scheut natuurlijk gefermenteerde sojasaus.


Verder heb je nodig


Braadpan, soeppan


Aan de pruttel...

Ossenstaartsoep

Ossenstaartsoep

Vaak ossenstaartsoep klaargemaakt.... deze bevalt me het beste.
Echte staart van een os is een zeldzaamheid. De staarten zijn van gewone runderen, maar ja 'runderstaartsoep' klinkt minder aantrekkelijk. En de smaak is ook minder verfijnd.
Erg veel verschil met een runderschenkel is er niet meer. Dus gebruik gerust schenkel... en/of gehakte kalfsribben (bij de 'Turk' goedkoop verkrijgbaar)... het blijft altijd een heerlijke soep!
(natuurlijk gefermenteerde Chinese sojasaus - bij de toko verkrijgbaar - is een enorm verschil met de 'chemische', maar nauwelijks in prijs, en al jarenlang mijn favoriet bij veel gerechten).
Kan ook voor >8 personen zijn.... 
ps de liefhebber kan ook wat meer knof toevoegen... en 2 uien is ook niet verkeerd (12 jeneverbessen?)

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Zet het water (4l) op hoog vuur. Verhit de boter met olie en bak hierin het vlees rondom bruin.
Voeg de laurier en kruidnagel toe (aan het water). Klief een peen in de lengte en doe die erbij. Halveer de ui (met schil).
Voeg het gebruinde vlees toe.
Karamelliseer dan de ui aan 1 kant, bak ook n beetje de schil - en bak de pimentkorrels mee. Voeg toe, samen met de bakboter.
Gooi een stuk witte preistengel erbij, en de balsamico/ rode wijn (beetje zout).
Laat minstens 3 uur sudderen (voeg eventueel nog wat kokend water toe, als teveel verdampt).
Voeg dan de andere kruiden toe, en sudder nog max. 20 minuten.
Haal het vlees met bot eruit, pluk het vlees eruit (en geef het bot met vet aan de hond).
Zeef de soep en voeg het vlees toe, breng weer tegen de kook. (ontvetten hoeft van mij niet - ontschuimen moet dan wel)
Afmaken met sojasaus/ zout en wat peper.

Serveertip

(eventueel nog wat geroosterde pitjes toevoegen voor wat bite en contrast, of voor de sier een twist yoghurt... een scheutje brandy.. en eventueel een deel van het zeefsel gesneden/ geprakt terug voegen... of wat bosui)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van frankbuurman100


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van frankbuurman100
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top