1. Home
  2. Recepten
  3. Groente
  4. Gestoofde prei
  5. creoolse stoofpot

creoolse stoofpot

  • Surinaams, Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 28-07-1999

Ingrediënten 4 personen


750 gr. mager rundvlees, 30 gr. boter, 1 eetl. olie, 2 middelgrote uien, 1 teentje knoflook, 2 paprika,s groen en rood, 2 middelgrote wortels, 1 middelgrote prei,2 tomaten, 4 witte peperkorrrels, 1 laurierblad, zout, vers gemalen witte peper, 1/2 theel. oregano, 1/2 theel. tijm, 4 schijven ananas uit blik, 1 rode appel, 1 blikje maiskorrels, 1,5 dl. droge witte wijn, 1,5 dl. ananassap, 2 eetlepels fijngehakte peterselie.



De ingredienten zijn verrassend, het resultaat is verbluffend. Het vlees, de vruchten en de groenten gaan uitstekend samen en brengen ook de Nederlanders in verrukking.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Spoel het vlees even af onder een koude kraan, dep het droog met keukenpapier en snijd het in middelgrote, gelijke ragoutblokjes. Hak de geschilde uien en knoflook zeer fijn. Halveer de gewassen paprika,s en verwijder de zaadlijsten, was de helften en snijd ze in reepjes. Snijd de geschrapte wortels in schijfjes en de gewassen prei in ringen. Dompel de tomaten in heet water, verwijder de schil en snijd ze in vieren.

Bereidingswijze

Verhit 20 gr. boter samen met de olie, doe het vlees erin en braad dit aan alle kanten flink aan. Ui en knoflook toevoegen en goudbruin fruiten. Voeg de rest van de boter toe en alle groenten en bak dit mengsel onder voortdurend roeren. Blussen met de witte wijn het ananassap en 1,5 dl heet water en weer aan de kook brengen. Breng het geheel op smaak met zout en versgemalen witte peper, de witte peperkorrels, laurierblad, oregano en tijm en doe dan een deksel op de pan. Laat het gerecht in een voorverwarmde oven van 200 gr. ongeveer een uur zachtjes smoren.

Voeg daarna de in kleine stukjes gesneden appel, de in stukjes gesneden ananas, de uitgelekte maiskorrels toe en laat het gerecht nog ca. 20 minuten zachtjes smoren.
Breng het vlees nogmaals op smaak, strooi de peterselie erover en zet het direct op tafel.

Dit recept is te vinden in:

Serveertip

Geef er gekookte aardappels of rijst bij.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van joke_smum


Reacties (5)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van joke_smum
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top