PREI-AARDAPPELGRATIN MET GEROOKTE ZALM
- Scandinavisch, Ovenschotel
- 30-60 min.
Een Scandinavisch geïnspireerde ovenschotel, deze gratin met prei, aardappelen en dille in een romig sausje, afgewerkt met reepjes gerookte zalm. Tegelijkertijd hartverwarmend als fris, dat kan! Maak er een heerlijke maaltijd van!
Ingrediënten 2 recipe.people
400 g vastkokende aardappelen2 prei
1 ui
1 teentje knoflook
10 g dille
1 brikje lichte room
30 g gratinkaas
125 g gerookte zalm
1 el olijfolie
1 el boter
peper en zout
Bereidingswijze
-Breng een pot gezouten water aan de kook. Schil de aardappelen en snij ze in zo dun mogelijke plakjes. Kook de aardappelschijfjes gedurende 10 minuten en giet af.
-Verwarm de oven voor op 200 °C.
-Was de prei.
-Snij de ui en de prei in fijne plakjes. Verhit de olijfolie in een pan en stoof de ui en prei aan, gedurende 5 minuten. Kruid met peper en zout.
-Pers de knoflook. Hak de dille fijn, hou wat opzij voor de afwerking. Meng de lichte room met de knoflook, dille en peper en zout.
-Vet een ovenschaal in met wat boter en schep hierop eerst de gestoofde ui en prei.
-Schenk hierop de helft van het roommengsel.
-Schik er de aardappelschijfjes bovenop en schenk er de rest van het roommengsel over.
-Bestrooi met de gratinkaas en zet 15 minuten in de voorverwarmde oven.
-Snij de gerookte zalm in fijne reepjes.
-Serveer de gratin met de reepjes gerookte zalm en de rest van de dille erbovenop.
Bron
15gram